Claus al pany amb diversos bitllets d'euro

La milionària multa que ha imposat el Govern a grans tenidors

Les sancions responen a la normativa actual del 2022 que estableix que les grans forquilles han d'oferir un lloguer social abans d'interposar la demanda d'execució hipotecària o desallotjament

L'Agència Catalana del Consum de la Generalitat ha imposat 6 milions d'euros a 246 sancions a 79 grans forquilles des del 2019 per no oferir lloguer social a famílies en risc d'exclusió residencial.

De les 79 grans forquilles, n'hi ha dues que copen el 44% del total de sancions (2,7 milions d'euros).

Les 11 empreses amb sanció ferma són: Coral Homes, Altamira Santander Real Estate, BTL Spain Residential Acquisitions, Wind Luxemburg, Cabot Assets Spain, Claysburg, Cimentados3, Matella, Iluro Pis Promotora Immobiliària, Unió Crèdit per al Finançament Mobiliari i Immobiliari de Crèdit i Aiqon Capital Espanya.

Pel que fa a expedients a grans forquilles, des del 2019 se n'han obert 1.242, i dues immobiliàries acumulen el 52%: Divarian Propietat amb 423 i Promontoria Coliseum Real Estate amb 221, i el BBVA està en tercer lloc amb 87.

La majoria a l'àrea de Barcelona

La majoria dels expedients oberts i de les sancions posades són a l'àrea metropolitana de Barcelona, però sense incloure-hi la capital, ja que l'Ajuntament de Barcelona té competències en matèria d'habitatge.

Així, a la província de Barcelona, 25 sancions s'han posat a l'Hospitalet de Llobregat, 19 a Terrassa, 15 a Badalona, 14 a Mataró i 14 a Santa Coloma de Gramenet.

Els municipis que acumulen més expedients són Badalona amb 110, L'Hospitalet de Llobregat amb 79, Sabadell amb 66, Terrassa amb 64, i Santa Coloma de Gramenet amb 60.

Normativa i reforç

Les sancions responen a la normativa actual del 2022 que estableix que les grans forquilles han d'oferir un lloguer social abans d'interposar la demanda d'execució hipotecària o desallotjament.

La Generalitat va començar amb les multes el 2019 després que el Tribunal Constitucional (TC) aixequés la suspensió cautelar de l'article 5 de la Llei d'habitatge del 2015, que contemplava aquesta qüestió.

L'administració va reforçar el gener del 2023 el programa amb 19 professionals dedicats a vetllar pel compliment de la llei i interposar expedients, i des de llavors ha fet 1.609 actuacions inspectores, un 779% més respecte del total d'inspeccions des del 2020 (183).