L'exvicepresident de Malawi, Saulos Chilima

Mor el vicepresident de Malawi en un accident aeri quan es dirigia a un funeral

"Les paraules no poden descriure com n'és d'esquinçador això", ha dit el president Chakwera

El vicepresident de Malawi, Saulos Chilima, i nou persones més van morir en un accident aeri, va dir el president del país, Lazarus Chakwera, en un discurs televisat en viu.

Les restes de l'avió militar que portava Chilima i l'exprimera dama Shanil Dzimbiri al funeral d'un exministre dilluns van ser trobades en un vessant del bosc de Chikangawa, una zona muntanyosa al nord del país.

Els controladors de trànsit aeri havien dit a l'avió que no intentés aterrar en un aeroport de la ciutat del nord de Mzuzu a causa del mal temps i que tornés a la capital, Lilongwe. Després es va perdre el contacte i l'avió va desaparèixer del radar. A bord hi havia set passatgers i tres tripulants.

“Les paraules no poden descriure com és d'esgarrifós això i només puc imaginar quant dolor i angoixa han d'estar sentint tots en aquest moment”, va dir Chakwera en el seu discurs.

Va descriure Chilima com “un bon home, un pare i espòs devot, un ciutadà patriòtic que va servir el seu país amb distinció i un vicepresident formidable”, va dir Chakwera.

Chilima havia estat vicepresident des del 2014 i va complir el seu primer mandat fins al 2019 sota el president Peter Mutharika. Anteriorment va dirigir la xarxa mòbil Airtel Malawi i va treballar a Unilever, Coca-Cola i Carlsberg. Tenia una dona i dos fills, segons el seu perfil a la web del govern.

Chilima va desafiar Mutharika a les eleccions presidencials del 2019, quedant tercera darrere de Mutharika i Chakwera en una votació anul·lada pel tribunal superior del país. La votació es va repetir el 2020, i Chilima es va unir a l'eventual vencedor, Chakwera, com a company de candidatura.

Els fiscals van retirar els càrrecs de corrupció contra Chilima el mes passat, després d'al·legar que havia influït l'adjudicació de contractes de defensa i policia a canvi d'un pagament.

L'avió estavellat era un avió de doble hèlix tipus Dornier 228 entregat a l'exèrcit de Malawi el 1988, segons el número de cua de l'avió citat pel president i el lloc web ch-aviation, que rastreja informació de les aeronaus.

L'ambaixada dels Estats Units havia ofert l'ús d'un avió en la recerca de l'avió, en què van participar uns 600 soldats, policies i guardaboscos. Chakwera va dir dilluns que Israel, Noruega i el Regne Unit també van oferir ajuda.