França s'emporta bona part del pastís

Els països de la Unió Europea que reben més ajuts per a l'agricultura

Espanya és el segon estat que aconsegueix més subsidis, encara que la major part del pastís se l'emporta França

En un moment en què les protestes dels pagesos estan en plena efervescència, sorgeixen preguntes. Una, per exemple, és saber quins països reben un import més gran d'ajudes per al sector primari.

I per tenir la resposta a això cal consultar els pressupostos de la Unió Europea (UE)... i es veu que França s'emporta el palmell. Els nostres veïns del nord van rebre prop de 9.500 milions d'euros de la Política Agrària Comunitària (PAC) el 2022.

A la segona posició ja apareix Espanya, encara que les xifres en què es mou el camp espanyol és lluny de les dels gals. Així, l'import que va entrar a les arques del sector primari procedent de les autoritats comunitàries va ser de gairebé 6.900 milions.

El podi el completa Alemanya, un dels estats més rics d'Europa, i que queda a prop de l'import espanyol. D'aquesta manera, els agricultors germànics van percebre uns 6.300 milions d'euros.

Itàlia, Polònia, Grècia, Romania i Hongria, en aquest ordre, van ser altres països que també van comptar amb unes bones subvencions per al sector primari. Tots ells (tret dels magiars) es van acostar o van superar els 2.000 milions d'euros.

Canvis a les polítiques

En els darrers temps, la UE vol fomentar "les bones pràctiques agrícoles i mediambientals". Per això, part de les subvencions es donen preferentment als agricultors que mostrin un compromís amb aquesta nova manera de treballar. Es prioritzen, doncs, pràctiques més respectuoses amb el medi ambient.

De la mateixa manera, les autoritats continentals volen altres mesures, com ara rejovenir el sector. També estan tractant de prendre mesures de suport al mercat agrícola dissenyades per respondre a les pertorbacions dels preus.