Una reunió del Consell de Seguretat de l'ONU

Palestina no entra a l'ONU per falta de consens al Consell de Seguretat

"La majoria ha estat molt clarament a favor de la membresía", va assegurar l'ambaixadora de Malta després de la reunió

El Consell de Seguretat de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) va tancar sense consens una reunió celebrada per abordar una petició de les autoritats palestines per a l'ingrés de Palestina com a Estat de ple dret a l'organisme internacional.

"No hi ha hagut un consens en aquesta segona reunió del comitè, si bé la majoria ha estat molt clarament a favor de la membresia (de Palestina)", ha sostingut l'ambaixadora maltesa, Vanessa Frazier, que ocupa la presidència rotatòria durant aquest mes de abril. Així, ha assenyalat que cinc dels Estats membres han demanat continuar els debats.

"Molts països destaquen que Palestina compleix tots els criteris necessaris", ha sostingut en declaracions a la premsa una vegada finalitzada la reunió, abans d'explicar que "dos terços" dels participants han mostrat el suport a la petició presentada per Palestina, que compta amb estatus d'observador des del 2012.

Així mateix, Frazier ha revelat que demanarà un nou informe per "veure els passos següents a partir d'aquí". "Si no hi ha objeccions i hi ha acord sobre l'informe, el pas següent serà una trobada del comitè per analitzar l'informe", ha afirmat.

Tota petició per a l'ingrés de Palestina com a Estat de ple dret a les Nacions Unides ha d'aconseguir primer el suport del Consell de Seguretat, on els Estats Units (gran aliat d'Israel) tenen dret a veto. Després d'això, seria sotmès a votació a l'Assemblea General de l'ONU, on sí que podria comptar amb els suports necessaris.

La petició, presentada en un inici el 2011, va ser rellançada la setmana passada, cosa que ha portat el Consell de Seguretat a iniciar un nou procés formal de revisió, inclosa la reunió d'aquest dijous per part del comitè encarregat d'analitzar l'assumpte, sense que per ara hi hagi hagut reacció per part de les autoritats palestines.

La sol·licitud de les autoritats palestines va ser represa en el marc de l'ofensiva militar llançada per Israel en resposta als atacs executats el 7 d'octubre pel Moviment de Resistència Islàmica (Hamas), que van deixar prop de 1.200 morts i uns 240 segrestats.

L'ofensiva contra l'enclavament ha deixat fins ara més de 33.500 morts, segons les dades de les autoritats gazatíes, controlades per Hamàs, als quals se sumen prop de 450 palestins morts a Cisjordània i Jerusalem Est a mans de les forces de seguretat israelianes i en atacs per part de colons.