Presentació del projecte eòlica marina del Port de Tarragona

El Port de Tarragona vol ser un referent en la creació denergia eòlica marina

La seva idea és potenciar ser pioner en la utilització d'aquest tipus d'energia renovable.

El Port a Tarragona vol posicionar-se com un referent a l'eòlica marina a Europa i la seva idea és potenciar-ne el creixement i ser pioner en la utilització d'aquest tipus d'energia renovable.

Port Tarragona no només se centra en la logística tradicional sinó que també aposta per la innovació i la sostenibilitat, amb projectes com ara la implementació de tecnologies verdes i la millora de la connectivitat ferroviària i vial. El port està treballant en l'ampliació de la seva capacitat operativa, amb noves instal·lacions i optimització dels processos logístics per augmentar-ne l'eficiència i la competitivitat.

A més, la presència de Port Tarragona al SIL 2024 serveix per presentar els seus projectes estratègics de futur, com ara la creació de noves infraestructures per al desenvolupament de l' eòlica marina , un sector amb gran potencial de creixement. Aquestes iniciatives formen part del compromís del port amb el desenvolupament sostenible i la transició energètica, amb l'objectiu de convertir-se en un referent al sector d'energia renovable.

En el marc de la fira, Port Tarragona ha organitzat aquest dijous la taula rodona sobre “El rol estratègic dels ports a l'Eòlica Flotant” amb la participació d'experts del port tarragoní i de les empreses Euroports, X1Wind i HiveWind.

La participació al SIL 2024 també ofereix l'oportunitat de consolidar relacions amb altres agents del sector logístic, així com establir nous contactes i col·laboracions que poden resultar claus per al creixement futur del port. Així, Port Tarragona continua reafirmant la seva importància com a motor econòmic de la regió i com a peça clau a la cadena logística global.

El Port de Tarragona vol redoblar la seva aposta per la sostenibilitat mitjançant l'energia eòlica marina

Centre Logístic: El Port de Tarragona es posiciona com un node logístic crucial per al desenvolupament de l'eòlica flotant a la Mediterrània. La seva infraestructura avançada permet la recepció, l'emmagatzematge i l'assemblatge de components d'aerogeneradors flotants, incloent plataformes, torres i pales.

Sostenibilitat : La integració de l'eòlica flotant a les operacions del port de Tarragona reforça el seu compromís amb la sostenibilitat. Promou la generació d'energia neta i la reducció de la petjada de carboni, alineant-se amb les polítiques de transició energètica de la regió i de la Unió Europea.

Innovació i desenvolupament : El port actua com un catalitzador per a la innovació, facilitant la col·laboració entre empreses tecnològiques, institucions acadèmiques i centres de recerca. Això impulsa el desenvolupament de noves tecnologies i solucions logístiques específiques per a la instal·lació i el manteniment d'aerogeneradors flotants.

Desenvolupament Regional: La implantació de l'eòlica flotant genera un impacte econòmic significatiu a la regió, creant ocupació i atraient inversions. El port de Tarragona esdevé així un motor de desenvolupament econòmic local i regional, contribuint al creixement sostenible.

El Port de Tarragona vol ser pioner en generació d'energia eòlica marina
Port de Tarragona vol ser pioner en generació d'energia eòlica marina al país | Catalunyapress

A més, en aquesta jornada del SIL han presentat els projectes per a la iniciativa Dalí, que se centra en la descarbonització dels ports del Mediterrani i que està liderat per l'agència de cooperació francesa Avitem.

El Port de Tarragona ha estimat que amb tots dos projectes pot accedir a ajuts entre 500.000 i 700.000 euros, i és l'única infraestructura que ha presentat dues iniciatives, una per part de l'Autoritat Portuària i una altra per part d'Apportt.

La infraestructura ha explicat que més enllà de les ajudes econòmiques, "és important tenir l'oportunitat d'entrar al circuit d'ajudes de l'Interreg Euro-MED".

Els projectes presentats se centren en la captura de diòxid de carboni i la generació dhàbitats artificials, i en la creació duna Oficina Tècnica de transició energètica.