Les dades s'han conegut aquest 3 d'abril

Quants diners paga cada any cada espanyol en concepte d'IRPF?

Aquest dimecres 3 d'abril s'ha engegat la campanya de la Declaració de la Renda de l'exercici de 2023

L'Institut Juan de Mariana ha calculat que a una renda salarial mitjana de 34.989 euros anuals cal descomptar 8.157 euros de cotitzacions a càrrec de l'empresa i 1.731 euros de contribucions a nom del treballador, així com un IRPF de 3.860 euros i una despesa acumulada per IVA de 1.450 euros.

Coincidint amb l'inici de la Campanya de la Renda 2023, l'Institut Juan de Mariana ha publicat aquest dimecres 3 d'abril l' Impostòmetre , un estudi que mesura la incidència de la tributació sobre la renda dels contribuents espanyols.

Segons les estimacions d'aquest Institut, el pes dels impostos sobre el Producte Interior Brut (PIB) espanyol ha pujat del 32% al 38% des del 1995, si bé el 60% d'aquest increment que ha registrat la càrrega fiscal a Espanya als darrers 30 anys ha tingut lloc sota el Govern de Pedro Sánchez.

Tot i això, Espanya se situa lleugerament per sota de la mitjana comunitària, amb una diferència d'una mica menys de 3 punts de PIB (40,9 per cent del PIB a la UE27). D'aquesta manera, Espanya apareix a la posició número 12 del rànquing de pressió fiscal.

Tot i això, des de l'Institut assenyalen que encara que Espanya compti amb una menor pressió fiscal no és indicatiu que es paguin menys impostos al país, ja que aquesta mètrica simplement és una primera aproximació comparativa de l'estructura fiscal dels diferents Estats Membre.

Segons l'Institut, Espanya grava més el capital i la feina (impostos pagats pels ocupadors) que la resta de la Unió Europea. El gruix del diferencial de recaptació existent respecte a la mitjana comunitària es deu, per tant, al fet que el país cobra menys impostos al consum ia que els treballadors suporten una menor càrrega impositiva que els seus parells europeus.

Segons els càlculs, el cost d'"harmonitzar" la pressió fiscal d'Espanya per igualar el país amb la mitjana observada a la Unió Europea seria una pujada impositiva de 39.000 milions d'euros. Així, de mitjana, cada llar hauria de pagar 2.082 euros més en impostos.