Un jove es refresca per combatre la calor

Quins tipus de persones són més propenses a haver de ser hospitalitzades per calor?

Un estudi de l?Institut de Salut Global (ISGlobal) de Barcelona ha posat llum sobre el tema

L'Institut de Salut Global (ISGlobal) de Barcelona, recolzat per la Fundació 'La Caixa', i l'Institut Nacional de la Salut i la Investigació Mèdica de França (Inserm) han descobert que la calor té un impacte "més notable" a les hospitalitzacions relacionades amb trastorns metabòlics i obesitat.

L'estudi, publicat a la revista nord-americana Environmental Health Perspectives , va analitzar dades de l'Institut Nacional d'Estadística d'Espanya (INE) sobre més d'11,2 milions d'ingressos hospitalaris a través d'Urgències a 48 províncies de la península i les Illes Balears entre el 2006 i 2019.

La investigació va avaluar les relacions entre les temperatures i les causes dels ingressos hospitalaris que van requerir almenys una nit d'estada, així com la humitat relativa mitjana diària i les concentracions de contaminants atmosfèrics com PM10, NO2, O3 i PM2,5 a cada província .

Hicham Achebak, investigador de l'ISGlobal, ha explicat que l'estudi és el "més exhaustiu" realitzat fins ara i demostra que la calor té un impacte generalitzat sobre les malalties.

Les patologies que 'més pateixen' la calor

Els resultats de l'estudi indiquen que el risc d'hospitalització augmentava un 97,8% en temperatures estivals extremes en comparació de les temperatures de confort en el cas dels trastorns metabòlics i obesitat, seguits de la insuficiència renal (77,7%), la infecció urinària (74,6%) i la sèpsia o afecció greu davant d'una infecció bacteriana (54,3%).

Achebak ha explicat que en condicions d'estrès tèrmic, l'organisme activa la producció de suor per regular la temperatura corporal i que, “en les persones amb obesitat, les respostes a la pèrdua de calor funcionen amb menys eficàcia, ja que el greix corporal actua com a aïllant” fent-les més susceptibles als trastorns per calor.

A més, ha destacat que els grups d'edat més vulnerables a la calor i amb més risc d'ingrés hospitalari són els menors d'1 any i els més grans de 85 anys, i ha dit que han observat diferències per sexe: els homes van mostrar més risc de hospitalització per lesions i les dones per malalties parasitàries, respiratòries, urinàries, endocrines i metabòliques.

Achebak ha dit que atribueixen aquestes diferències a causes fisiològiques, com el fet que les dones produeixen menys suor, ja que "els homes solen desenvolupar més feines a l'aire lliure i conductes de risc".