La bandera de l'Iran arriada a la seva ambaixada durant un acte per la mort del president del país, el 20 de maig del 2024, a Madrid

Les reaccions a la mort de Raisi: fidels resant i opositors celebrant

El president iranià va ser molt controvertit per les seves polítiques repressives

Aquest vespre s'ha confirmat la mort del president de l'Iran, Ebrahim Raisi, en un accident d'helicòpter. Aquest succés ha sacsejat l'actualitat del país, sumint-lo en un estat de profunda incertesa.

Les reaccions a aquest tràgic incident han estat variades i reveladores de la complexa situació política interna del país. Mentre que algunes parts de l'Iran celebren, mostrant obertament la seva insatisfacció amb el lideratge actual mitjançant llançaments de focs artificials i expressions d'alegria, la televisió estatal retrata una imatge completament diferent. En aquesta versió oficial, els seguidors de Raisí es congreguen a ciutats sagrades, resant ferventment per la ràpida recuperació del president. Aquesta disparitat de reaccions reflecteix les tensions i divisions que hi ha dins de la societat iraniana.

L'accident d'helicòpter també ha avivat el record de les protestes anteriors que han sacsejat el país. Raisí ha estat vinculat amb una intensificació de la repressió contra activistes, dones i crítics del règim. La mort de Mahsa Amini, a les mans de la policia suposadament per portar mal posat el vel, va desencadenar una onada d'indignació i protestes que van evidenciar el creixent malestar contra el govern. Aquests esdeveniments passats s'entrellacen ara amb la incertesa sobre el destí del president, alimentant encara més l'agitació social a l'Iran.

L'ascens al poder de Raisí el 2021 ja havia estat objecte de controvèrsia. La seva elecció es va produir en unes eleccions amb una alta abstenció i sense rivals significatius, cosa que va generar dubtes sobre la legitimitat del seu mandat. Prometent-se com a defensor de les classes desafavorides i de la lluita contra la corrupció, Raisí va arribar al poder amb una agenda política que ha polaritzat encara més la societat iraniana.

A nivell internacional, les postures de Raisí han estat igualment controvertides. Ferm adversari d'Israel, ha donat suport obertament a Hamàs durant conflictes a la regió. Els atacs de l'Iran contra Israel, com el que va passar a l'abril amb drones i míssils, han elevat les tensions a l'Orient Mitjà i han posat l'Iran al centre de l'atenció internacional. A més, Raisí ha estat objecte de sancions per part dels Estats Units a causa de violacions de drets humans, i és vinculat amb execucions polítiques ocorregudes el 1988.

En conclusió, l'accident d'helicòpter que ha involucrat el president Raisí ha sumit l'Iran en un estat d'incertesa política i social. Les reaccions mixtes i les tensions prèvies dins del país plantegen interrogants sobre el futur del lideratge i l'estabilitat interna. Mentrestant, a nivell internacional, les postures confrontacionals de Raisí afegeixen una capa addicional de complexitat a les relacions de l'Iran amb la resta del món.