Fotomuntatge del Big Ben amb un botó de 'pànic'

Regne Unit demana comprar 'kits de supervivència' per afrontar una possible catàstrofe

El Govern britànic vol que els ciutadans tinguin subministraments per resistir tres dies

Els supermercats del Regne Unit estan instant els ciutadans del país a no fer compres de pànic després que el Govern llancés un lloc web demanant a les famílies que reunissin un "kit d'emergència" d'aliments enllaunats, bateries i aigua embotellada per utilitzar a cas de crisi.

Oliver Dowden, el viceprimer ministre del Regne Unit, ha demanat a la gent que faci plans de contingència per fer front a possibles emergències i ajudar a desenvolupar la "resiliència nacional" i alleujar la pressió sobre els serveis d'emergència.

El Viceprimer Ministre vol animar les famílies a proveir-se d'aliments i aigua suficients per sobreviure durant tres dies en cas d'una emergència com una inundació.

Fonts del Govern van insistir que la intervenció del senyor Dowden no pretenia ser "alarmista" i que era simplement un consell de "sentit comú".

Por al desproveïment

Els detallistes van advertir als compradors que es prenguessin un temps per crear els seus subministraments en lloc de recórrer a compres de pànic a l'estil Covid, que van deixar els prestatges buits d'articles essencials com ara paper higiènic i pasta.

Andrew Opie, director d'alimentació i sostenibilitat del British Retail Consortium, explica a MailOnline: 'Els minoristes van fer una feina excel·lent assegurant que el país tingués accés a aliments i altres necessitats durant la pandèmia, i estem segurs que estaran a l'alçada dels desafiaments futurs".

"Si bé és assenyat tenir una mica de menjar addicional a casa, la majoria de les llars trobaran que ja tenen prou productes no peribles a l'armari", afegeix.

Els ministres creuen que els preparatius de les llars individuals ajudaran a alleujar la pressió sobre els serveis d'emergència quan s'enfrontin a una crisi.

El risc més comú per a les persones segons el registre de riscos del Govern espanyol són les inundacions, que provoquen talls d'electricitat i aigua.

Altres amenaces per a les quals la gent s'hauria de preparar inclouen una pandèmia, un ciberatac, una interrupció dels sistemes espacials que afecti els senyals de GPS o, en casos extrems, un atac nuclear.

El lloc web, prepare.campaign.gov.uk , té com a objectiu garantir que les persones siguin conscients dels riscos a la seva àrea local perquè puguin planificar adequadament.

Segons afirmen, les llars han de fer kits d'emergència a casa.

L'any passat, Dowden va dir que la gent s'hauria d'abastir de "capacitats analògiques", com ara espelmes, torxes i ràdios de corda, per augmentar la seva "resiliència personal".

S'ha inspirat en preparatius similars a països com Finlàndia, que aplica un "concepte de 72 hores" per fer front a situacions en què "els serveis de la societat es veuen interromputs".

S'anima els finlandesos a acumular aliments i aigua ia estar preparats per "refugiar-se a l'interior", tapant els buits de les finestres amb cinta adhesiva i "esperant tranquil·lament instruccions" per ràdio.

Dowden ja ha introduït un sistema d'"alerta d'emergència", que permet a les autoritats activar una alarma en milions de telèfons mòbils per informar la gent d'una crisi potencial.