Esquizofrènia amb medicaments

Revolució en salut mental: troben un medicament clau per a l'esquizofrènia

L'adherència al tractament a la segona administració va ser del 94% als sis mesos, una dada molt superior a altres tractaments injectables per a l'esquizofrènia

Dos investigadors de l'hospital Santa Llúcia de Cartagena han participat al primer estudi clínic que confirma l'eficàcia de la paliperidona en el tractament de l'esquizofrènia amb una formulació que té efecte durant sis mesos i només cal ser injectada dues vegades a l'any.

La paliperidona és un fàrmac d'ampli ús clínic com a antipsicòtic de segona generació i una alta eficàcia en el tractament de l'esquizofrènia i altres malalties psiquiàtriques amb simptomatologia psicòtica.

Fins ara només es comptava amb les dades de l'assaig clínic previ a la seva autorització, i ara, gràcies a un estudi recent realitzat per un grup d'investigadors d'Espanya i el Regne Unit, es demostra l'efectivitat clínica real del medicament. Per això, han comptat amb una mostra de 200 pacients tractats a 20 centres assistencials dels dos països.

Juan Antonio García-Carmona, neuròleg a l'hospital Santa Llúcia de Cartagena, investigador del Grup de Farmacologia Clínica i Experimental de l'Institut Murcià de Recerca Biosanitària (IMIB), i Pilar Campos Navarro, psiquiatre del centre hospitalari esmentat, van participar en aquest estudi que conclou que el 43% dels pacients van indicar la seva preferència per un tractament amb menys administracions com la raó principal per canviar a paliperidona semestral.

L'adherència al tractament a la segona administració va ser del 94% als sis mesos, una dada molt superior a altres tractaments injectables per a l'esquizofrènia.

Resultats el 2025

L'estudi, que va ser publicat el desembre passat a la revista internacional 'Therapeutics Advances in Pharmacology', es troba actualment en desenvolupament i els resultats finals, que es publicaran el 2025, inclouran referències a les variables de qualitat de vida, percepció dels propis pacients i anàlisi metabòlica.

Es tracta d'un treball innovador dut a terme per psiquiatres i equips de l'hospital Santa Llúcia de Cartagena, l'hospital Los Arcos, els centres salut mental de Llorca, Múrcia i Molina de Segura, la Fundació Jiménez Díaz de Madrid, l'Institut de Recerca Sanitària Valdecilla (IDIVAL) de Santander, l'hospital Alcanys de Xàtiva, l'hospital Infanta Elena de Madrid o l'hospital San Cecilio de Granada, així com equips de l'Imperial College of London (Regne Unit).

Prevalença de l'esquizofrènia

L'esquizofrènia es caracteritza per distorsions inadequades i/o intrusives del pensament i de la percepció i de l'afecte sense afectació de la consciència ni de les capacitats intel·lectuals.

Segons dades publicades pel Ministeri de Sanitat, l'esquizofrènia, en qualsevol de les seves formes, és més freqüent en els homes (4,5 per mil) que en les dones (2,9 per mil), encara que depèn de l'edat, ja que la freqüència és doble entre els 20 i els 49 anys i s'iguala a partir dels 65 anys, moment en què apareix un lleuger increment a la dona.