Fotomuntatge de Vladimir Putin amb les banderes del Regne Unit i França

Rússia inicia maniobres nuclears després d'amenaçar el Regne Unit i França amb un atac

Augmenta la tensió entre Rússia i els països occidentals

Rússia va amenaçar d'atacar instal·lacions militars britàniques i franceses i va ordenar al seu exèrcit realitzar exercicis d'armes nuclears al camp de batalla, en una mesura que el Kremlin va descriure com una resposta als comentaris del president francès, Emmanuel Macron, sobre les tropes occidentals que lluiten a Ucraïna i del secretari d'Afers Estrangers britànic. David Cameron sobre l'ús d'armes subministrades pels britànics contra Rússia.

El Ministeri de Defensa rus ha dit en un comunicat que les tropes del districte militar del sud "practicarien les qüestions de preparació i ús d'armes nuclears no estratègiques en resposta a declaracions provocatives i amenaces de certs funcionaris occidentals contra la Federació Russa".

L'anunci es va produir dies després que Macron digués que “no descartaria” la possibilitat d'enviar tropes a Ucraïna i Cameron digués que depenia de Kíev com s'utilitzarien les armes britàniques, fins i tot contra objectius dins de Rússia.

L'ambaixador del Regne Unit, Nigel Casey, i el seu homòleg francès a Moscou van ser convocats dilluns pel Kremlin.

El Ministeri d'Afers Estrangers rus va emetre una protesta formal a Casey per les recents declaracions de Cameron que Ucraïna tenia dret a utilitzar armes britàniques per atacar dins de Rússia.

Va dir que els comentaris convertien el Regne Unit en una part de facto en el conflicte. La declaració es va produir després d'un atac ucraïnès contra els sistemes de míssils balístics de curt abast Iskander estacionats a la península de Crimea annexada.

"Es va advertir Casey que, en resposta als atacs ucraïnesos contra territori rus amb armes britàniques, qualsevol instal·lació i equip militar britànic al territori d'Ucraïna ia l'estranger" podria ser atacat, va dir el Ministeri d'Afers Exteriors rus en un comunicat .

"L'ambaixador va ser cridat a reflexionar sobre les inevitables conseqüències catastròfiques de mesures tan hostils per part de Londres i refutar immediatament les declaracions bel·ligerants i provocadores del cap del Ministeri d'Afers Estrangers de la manera més decisiva i inequívoca", continua el text emès per Rússia .

Els exercicis nuclears es faran enmig d'una escalada de les tensions diplomàtiques entre Rússia i els països europeus. Alemanya va retirar el seu ambaixador a Rússia dilluns, dies després d'acusar Moscou de llançar un ciberatac el 2023 contra el governant partit socialdemòcrata d'Alemanya.

Al març, Putin va dir als periodistes que Rússia creia que ja hi havia un nombre limitat de soldats de l'OTAN a Ucraïna i va advertir que un conflicte directe entre Rússia i l'aliança estaria "a un pas d'una tercera guerra mundial a gran escala". ”.