Primavera

S'acosta una primavera dura per als al·lèrgics a Catalunya

Prop de dos milions de persones pateixen una al·lèrgia respiratòria a Catalunya

La Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) preveu una primavera “dura” per als al·lèrgics malgrat les altes temperatures i la sequera a Catalunya, ha informat aquest dilluns en un comunicat.

Segons el pronòstic de la XAC sobre els nivells de pol·len i espores a l'atmosfera de Catalunya, les pol·linitzacions primaverals (plàtan, parietària i gramínia) comencen amb normalitat i "aquesta setmana de març alliberaran quantitats notables" de pol·len.

La XAC també ha explicat que, a principis del 2024, els pòl·lens hivernals --com el xiprer, el freixe i l'avellaner-- han estat importants "superant mitges històriques", registrades des del 1994.

També ha subratllat que, malgrat les altes temperatures, no s'han observat ni avenços ni retards a les pol·linitzacions i ha precisat que el període de risc per a les persones al·lèrgiques va començar al gener i es pot estendre "fins a bé entrat abril".

A més, ha advertit que, malgrat la sequera, els arbres han florit i estan alliberant quantitats de pol·len "amb pics de concentració molt elevada" que poden fer que persones que mai no han patit al·lèrgia, ara la desenvolupin.

Tot i això, la XAC ha assenyalat que les prediccions podrien modificar-se si es donen episodis intensos de pluges o de vent molt fort procedent d'adreces sense o amb poc pol·len --per exemple, del mar cap a la terra--.

L'al·lèrgia respiratòria és la més freqüent a Catalunya, on prop de dos milions de persones pateixen una patologia al·lèrgica respiratòria.

L'al·lergòloga de la Societat Catalana d'Al·lergologia i Immunologia Clínica (SCAIC) Teresa Garriga-Baraut ha destacat la importància de la detecció precoç de l'asma i la rinitis al·lèrgica, que afecten la demanda sanitària en forma de visites a urgències i tractaments.