Sánchez Llibre amb una imatge de preocupació

Sánchez Llibre alerta de les conseqüències de la manca de Pressupostos

Ha subratllat l'impacte dels comptes a la solvència, l'estabilitat, les inversions i l'ocupació, i ha vinculat tots dos projectes: "No hi ha pressupostos al Govern central com a conseqüència que no n'hi ha a Catalunya"

El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha advertit que la manca de Pressupostos a la Generalitat ia l'Estat és “una molt mala notícia” i de les conseqüències econòmiques i socials.

Ha subratllat l'impacte dels comptes a la solvència, l'estabilitat, les inversions i l'ocupació, i ha vinculat tots dos projectes: "No hi ha pressupostos al Govern central com a conseqüència que no n'hi ha a Catalunya".

També ha posat èmfasi en els efectes de la desigualtat, "l'amenaça més important que té l'economia espanyola" en un context de perspectives macroeconòmiques molt positives, diu.

Sánchez Llibre ha reclamat flexibilitat als partits, que "haurien pogut probablement conformar majories alternatives" pensant en el bé comú i impulsar els Pressupostos, però ho veu impossible i impensable a Catalunya ia tot Espanya.

Tres macroprojectes per a Catalunya

Preguntat per les divergències entre el PSC, ERC i Comuns sobre el Hard Rock i el seu impacte en les negociacions, ha respost que és "una qüestió que no té res a veure" amb els Pressupostos, sinó amb acords polítics.

Ha lamentat que no es materialitzi aquesta legislatura, i també dos "incompliments flagrants" més, a més del Hard Rock: l'ampliació de l'Aeroport de Barcelona i el Quart Cinturó, tres macroprojectes defensats per la patronal.

Una "gran" crisi per la sequera

Sánchez Llibre ha defensat que les eleccions catalanes "han d'anar sobre economia i no d'altres coses" i ha instat els partits a plantejar propostes en aquest sentit.

Ha advertit d'una "crisi econòmica de gran magnitud" per la sequera (ha destacat el seu impacte als sectors turístic, agroalimentari i primari) i ha tornat a exigir la interconnexió del riu Ebre amb l'àrea metropolitana de Barcelona.

Foment presentarà propostes per als programes electorals dels partits amb quatre pilars: lideratge econòmic de Catalunya; reindustrialització i augment de la mida de les empreses; competitivitat internacional, i “reforçar el rol de l'empresari”.

El president ha reiterat la necessitat d'una política fiscal competitiva, que a parer seu inclou un tipus reduït per als beneficis no reinvertits, llibertat d'amortització, deflactar l'IRPF i enfortir la "lluita contra l'economia submergida".

Chery, "en safata"

Sánchez Llibre és optimista respecte a la capacitat de lideratge econòmic de Catalunya a l'Estat ia Europa, i l'ha situat "a la primera línia de la política industrial espanyola" malgrat que veu els governs de Madrid, Andalusia i el País Valencià més àgils i 'business friendly'.

Preguntat per l'establiment de l'automobilística xinesa Chery als antics terrenys de Nissan a la Zona Franca, ha respost que té "bones sensacions amb el tema, i tant la Generalitat com l'Estat estan treballant a la bona direcció".

"L'hem posat en safata. Ara les administracions han de rematar", ha avisat en referència a la tasca de Foment, i ha augurat textualment que el projecte pot arribar a bon port.

Diàleg social i Yolanda Díaz

Sánchez Llibre assegura que les relacions entre les patronals i els sindicats catalans han estat "un exemple" de com ha de funcionar el diàleg social, i creu que la Generalitat hi ha jugat un paper rellevant.

Ha dit que n'està "agradablement satisfet", ha qualificat de moderadament bons els resultats obtinguts i també ha constatat acords en increments salarials.

Les patronals Foment i Pimec i els sindicats UGT i CC.OO. de Catalunya van assolir un acord per als Pressupostos catalans 2024 (que no van obtenir l'aval parlamentari) i també els del 2023, aprovats llavors amb el suport del PSC i dels Comuns.

Respecte a l'Acord Interprofessional de Catalunya (AIC), vençut des del 2020 per falta d'entesa, ha respost que s'han fet "diferents reunions, però no s'han arribat a conclusions" entre Foment i els sindicats.

En canvi, ha acusat la vicepresidenta segona del Govern, Yolanda Díaz (Sumar), d'"imposar criteris econòmics als empresaris saltant-se el diàleg social" i l'ha descrit com la pedra a la sabata del president, el socialista Pedro Sánchez.

El seu futur a Foment

Sobre si optarà a revalidar la presidència de Foment si s'elimina el màxim de dos mandats, Sánchez Llibre s'ha limitat a contestar: "D'aquí dos anys ¿qui ho sap? On serem d'aquí dos anys?".

S'ha mostrat satisfet per la tasca al capdavant de la patronal catalana i s'ha desvinculat de la reforma dels estatuts de l'entitat per ampliar el límit de mandats: "No ha estat promogut per mi".