Un acte institucional al Saló de Cròniques amb motiu del Dia d´Àfrica.

Per què se celebra avui el Dia d'Àfrica?

Aquest 25 de maig es commemora la fundació de l'Organització per a la Unitat Africana (OUA) el 1963

Avui, 25 de maig, se celebra el Dia d´Àfrica. Una data que commemora la fundació de l'Organització per a la Unitat Africana (OUA) el 1963, ara coneguda com la Unió Africana (UA). Aquest dia es dedica a honrar la diversitat, la riquesa cultural i la unitat del continent africà, així com a reflexionar sobre els desafiaments i els èxits dels països africans.

Origen de la Celebració

El Dia d'Àfrica es va designar el 25 de maig per recordar la creació de l'OUA a Addis Abeba, Etiòpia. L'organització es va establir amb el propòsit de promoure la solidaritat entre els estats africans i coordinar i intensificar la cooperació per assolir una vida millor per als pobles d'Àfrica. L'OUA va jugar un paper crucial en la descolonització i en la lluita contra l'apartheid. El 2002, l'OUA va ser reemplaçada per la Unió Africana, que continua treballant per la integració política i econòmica del continent, així com per la pau i la seguretat.

A nivell mundial, el Dia d´Àfrica se celebra amb esdeveniments culturals, festivals de música, exposicions d´art i debats acadèmics que destaquen l´herència i els èxits africans. A molts països, les comunitats africanes organitzen desfilades i fires que mostren la seva cultura a través de la dansa, la música, el menjar i la moda. També es fan conferències i seminaris que aborden temes com el desenvolupament econòmic, la pau i la seguretat, i els drets humans a l'Àfrica.

Celebracions a Espanya

A Espanya, el Dia d´Àfrica se celebra amb diverses activitats organitzades per comunitats africanes i associacions culturals. A ciutats com Madrid i Barcelona, es fan festivals de música africana, projeccions de cinema, exposicions d'art i degustacions de gastronomia africana. Aquests esdeveniments no sols busquen celebrar la cultura africana, sinó també fomentar l'entesa i la integració entre les comunitats africanes i la societat espanyola.

Als països africans, les celebracions del Dia d'Àfrica varien àmpliament, però solen incloure desfilades, cerimònies oficials i esdeveniments culturals. En alguns països, es fan discursos i conferències sobre la història i el futur del continent, emfatitzant els èxits en la independència i el desenvolupament. Les escoles i universitats sovint organitzen activitats educatives per ensenyar els joves sobre la importància de la unitat africana i la diversitat cultural del continent.

Encara que va ser originalment una celebració oficial, ha evolucionat per convertir-se en una festa vibrant i culturalment rica a molts llocs del món. A Londres, per exemple, el Dia d'Àfrica se celebra amb un gran festival a Trafalgar Square, que atrau milers de persones de diferents orígens per gaudir de la música, la dansa i el menjar africà.

Una altra dada curiosa és que, en alguns països, el Dia d'Àfrica ha esdevingut una oportunitat per ressaltar qüestions socials i polítiques importants. Per exemple, a Sud-àfrica sovint s'organitzen esdeveniments que aborden la lluita contra el racisme i la xenofòbia, promovent així una major comprensió i solidaritat entre les diverses comunitats del país.