Aficionats de l'Athletic, a Sevilla

Sevilla acull 100.000 aficionats bilbaïns i mallorquins per la final de Copa

Les aficions de l'Athletic Club i el Mallorca ja esperen el partit decisiu, que se celebra aquest dissabte, a l'estadi de La Cartuja

La ciutat es comença a tenyir de vermell als seus carrers per l'arribada d'aficionats bascos de cara a la final de la Copa del Rei de futbol que se celebra aquest dissabte, a l'estadi de La Cartuja (22.00 hores), entre el Athetic Club de Bilbao i el Reial Mallorca, que concentrarà a la capital andalusa uns 100.000 seguidors dels dos equips --la immensa majoria del club blanc-i-vermell--. Amb motiu d´aquesta trobada, s´ha preparat un dispositiu especial de seguretat, neteja i mobilitat.

Així mateix, s'han adequat dos amplis espais a l'illa de la Cartoixa --anomenats 'fan zone'-- per gaudir dels aficionats en les hores prèvies al partit. En el cas de l'Athletic, els seus seguidors disposaran del 'Solar de les Banderes', proper al Centre Comercial Torre Sevilla, que obrirà les portes a les 10.00 hores de dissabte i tancarà a les 2.00 hores després del partit.

Per la seva banda, els bermellonesos podran gaudir de la trobada des del Parc de l'Alamillo, que obrirà dissabte a les 10.00 hores i tancarà a les 20.30 hores d'aquell mateix dia.

Pel que fa al dispositiu de seguretat, més de 1.600 agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil, juntament amb 200 policies locals, componen el dispositiu dissenyat per la Subdelegació del Govern a Sevilla, en coordinació amb l'Ajuntament, per vetllar per la seguretat abans, durant i després de la final de Copa.

Des d'aquest divendres, 132 agents de la Guàrdia Civil de diferents especialitats del Cos i 1.511 funcionaris de la Policia Nacional estaran en alerta "de manera escalonada" fins diumenge a les 14.00 hores, amb el suport de prop de 700 auxiliars de seguretat privada.

Agents de la DGT controlen els accessos als principals accessos a la ciutat, sobretot des de l'A-4 i l'A-66, ja que des dels dos clubs s'ha informat de l'arribada uns 250 autobusos --200 de l'Athletic i 50 del Mallorca-- i de 2.700 vehicles, la majoria bascos (2.000, dels quals 400 seran caravanes). A més, es faran tasques de control a l'estació de tren de Santa Justa i l'aeroport. La Policia local efectuarà aquest dissabte diversos talls de trànsit.

En aquest sentit, l'aeroport atendrà més d'un centenar de vols xàrter entre divendres i diumenge 7 d'abril -54 arribades i 52 sortides-, amb motiu de la final de la Copa del Rei. Aquesta operativa extra s'integra a la seva programació habitual, que canalitza una mitjana diària de 180 vols comercials.

El delegat del Govern a Andalusia, Pedro Fernández, s'ha mostrat confiat que aquest cap de setmana, en ocasió d'aquesta final de Copa, amb la presència de milers d'aficionats bilbaïns i mallorquins, cosa que ha motivat pràcticament un ple als hotels de la ciutat, "preval el bon ambient" i siguin uns dies "de gaudi absolut", alhora que ha agraït l'"extraordinari treball" de les forces i cossos de seguretat de l'Estat.

Reforç de Tussam i Lipasam

Tussam reforçarà i ampliarà l'horari de funcionament de les línies C1, C2 i 2 que hi presten servei. Aquestes línies, que efectuaran parades al carrer Amèrica Vespucio davant de l'estadi, tenen un recorregut circular i transversal que permet l'accés directe a l'estadi des de zones com Barqueta, Macarena, Ronda Històrica, Porta Osario, Santa Justa, Los Arcos, Nervión, San Bernat, Prat de Sant Sebastià, Els Remeis i Triana.

Les línies disposaran, a més de la seva oferta habitual, de 18 vehicles articulats de reforç, que s'incorporaran al servei aproximadament a les 18.00 hores, quatre hores abans de l'inici del partit i que es mantindran fins a la finalització del mateix. A la sortida del partit els assistents disposaran d'aquests vehicles a les parades a fi que el nombre més gran possible d'ells en facin ús.

A més, la línia Especial Aeroport (EA) prestarà servei ininterromput dissabte a la matinada a diumenge per traslladar els aficionats dels dos clubs a l'aeroport de San Pablo. Aquesta línia connecta amb les línies C1 i C2 a Santa Justa i Prado de Sant Sebastià i amb la línia 2 a Alcalde Manuel de la Vall amb Kansas City.

Lipasam durà a terme un dispositiu especial de neteja amb l'objectiu d'abordar eficaçment el gran increment de residus que es produeixen a les zones d'influència dels assistents al partit. Aquest esdeveniment esportiu compta amb un important desplegament humà i mecànic, tant a les hores prèvies, com durant i després del partit. En total, l'operatiu està format per 305 treballadors i 92 vehicles que faran els treballs en torns de matí, tarda i nit, des de divendres fins diumenge.