Una Mona de Pasqua, en arxiu

Així està celebrant Catalunya el gran dia de les mones de Pasqua

Avui, Dilluns de Pasqua, a moltes llars s'intercanvia aquest dolç elaborat a base de xocolata, que té una longeva tradició

Avui és dilluns de Pasqua. Avui és un dia assenyalat de la Setmana Santa. Avui, se celebra una tradició molt especial a moltes llars i pastisseries: l'intercanvi de la Mona de Pasqua. Aquest deliciós i simbòlic dolç, amb els orígens poc coneguts i les múltiples variants, és un dels elements més simbòlics d'aquestes dates.

La Mona de Pasqua té les seves arrels en temps antics, amb teories que la vinculen a rituals pagans de fertilitat que després van ser assimilats pel cristianisme. Segons el "Costumari Català" de Joan Amades, el terme "mona" ha estat present a les tradicions catalanes des del segle XV, desmentint la creença popular del seu origen més recent a la pastisseria del segle XIX. El seu nom i significat han generat debats entre historiadors i experts, amb possibles connexions àrabs, romanes, gregues i cèltiques.

Aquest deliciós menjar ve en una varietat de formes i sabors. La versió més tradicional presenta un brioix arrodonit coronat amb ous durs, simbolitzant la fertilitat i el renaixement associats amb la primavera i la resurrecció. Tot i això, la Mona de Pasqua no es queda estancada en la tradició; per contra, evoluciona constantment. Pastissers creatius experimenten amb noves receptes i decoracions, des de pastissos de capes amb crema cremada fins a elaborades escultures de xocolata que semblen obres d'art.

Els ous, els protagonistes indiscutibles d'aquesta festivitat, tenen un significat profund. No sols representen la fertilitat i la vida nova, sinó que també formen part d'antics rituals de la primavera, adoptats i adaptats per diverses cultures al llarg del temps. La quantitat d'ous en una Mona de Pasqua pot variar segons la tradició local, sovint relacionada amb l'edat del nen que la rep com a regal del padrí o avi.

Tot i les modes comercials que poden influir en el seu aspecte i decoració, l'essència de la Mona de Pasqua continua sent la mateixa: un regal ple de significat i tradició. Des de les cuines casolanes fins a les vitrines de les pastisseries més exclusives, aquest dolç continua sent un símbol d'unió familiar i celebració durant la Setmana Santa. Als territoris de parla catalana, des de la Comunitat Valenciana fins a Múrcia, la Mona es gaudeix en les diferents formes, ja sigui com un brioix clàssic o acompanyada de productes salats com embotits.

Dilluns de Pasqua de 2024 i les seves novetats

La tradició catalana de les mones de Pasqua es revitalitza cada any amb innovacions i creativitat. Així ho evidencia el pronòstic del Gremi de Pastisseria de Barcelona per a la venda de 800.000 mones artesanes a tot Catalunya durant aquesta temporada festiva, com informa l'Agència EFE. Aquesta xifra reflecteix l'arrelada importància cultural de les mones, així com la seva popularitat contínua entre els catalans i visitants. A més, segons Antoni Bellart, president del Gremi, el preu de les mones no patirà un augment significatiu aquest any, malgrat l'encariment del cacau a nivell internacional, cosa que suggereix una estabilitat al mercat de la pastisseria catalana durant la temporada de Pasqua .

EFE també destaca les tendències actuals en mones de Pasqua, que inclouen una àmplia gamma de dissenys que van des de personatges de dibuixos animats fins a figures de xocolata d'artistes reconeguts com Jeff Koons i Banksy. Marta Massagué, de la pastisseria Natcha de Barcelona, informa que aquest any les mones més populars estan inspirades en Barbie i la futbolista Aitana Bonmatí, així com en equips de futbol com el Girona i el Barcelona. Aquesta diversitat de temes i dissenys reflecteix la capacitat de la pastisseria catalana per adaptar-se a les tendències culturals i esportives actuals, mantenint alhora l'essència tradicional de les mones de Pasqua.

A més de les figures de xocolata i les mones temàtiques, la pastisseria catalana també ofereix opcions d'autor, com la figura de xocolata anomenada MIA, que representa una nena científica i està dissenyada per promoure la ciència entre els nens. Aquesta iniciativa, amb el suport de la col·laboració entre la Universitat de Barcelona i el Gremi de Pastisseria, demostra el compromís de la indústria pastissera catalana amb l'educació i la divulgació científica. Tot plegat, aquestes dades i tendències subratllen la contínua rellevància i evolució de la tradició de les mones de Pasqua a Catalunya, fusionant l'artesania culinària amb la creativitat contemporània i la promoció de valors educatius.