El ministre d'Exteriors israelià, Israel Katz

Tancarà Israel el Consolat d'Espanya a Jerusalem?

Ha exigit que acati la seva prohibició de tenir contactes amb palestins

El ministre d'Exteriors israelià, Israel Katz, ha amenaçat amb el tancament del Consolat General a Jerusalem d'Espanya si el Govern no acata la prohibició de no mantenir contactes amb els palestins, després que l'Executiu hagi demanat formalment que es reverteixi aquesta mesura.

En un comunicat, Katz ha advertit que a partir d'aquest dissabte 1 de juny s'aplicaran "estrictament les instruccions" i en cas que es produeixin violacions de les mateixes "es prendran més mesures fins al punt de tancar el Consolat a Jerusalem" .

Segons el parer del ministre israelià, el fet que el personal del Consolat espanyol pugui mantenir contactes i prestar serveis consulars a residents a l'Autoritat Palestina ara que Espanya ha reconegut l'Estat Palestí constitueix "un perill per a la seguretat nacional d'Israel".

El Govern israelià respon així a la nota verbal que se li ha remès des del Ministeri d'Afers Estrangers espanyols demanant que es revertís aquesta ordre.

La relació entre els estats, en un moment delicat

A la dècada de 1980, Espanya es va unir a l'OTAN ia la Unió Europea. El 1986, el govern de Felipe González va establir relacions diplomàtiques completes amb Israel i va reconèixer oficialment l'Estat israelià. "L'època daurada que va tancar Isabel la Catòlica es torna a obrir", va afirmar en aquell moment el primer ministre israelià, Shimon Peres.

Des de llavors, diversos presidents del govern espanyol han visitat el país: González el 1991 i Gaza el 1995, Aznar el 1999, i Zapatero el 2009. A més, també han realitzat visites els ministres d'Afers Estrangers: Miguel Ángel Moratinos, Trinidad Jiménez, José Manuel García-Margallo i Arancha González Laya.

Des del 1986, quan Espanya i Israel van establir relacions diplomàtiques, tots dos països han desenvolupat una sòlida xarxa d'enllaços polítics, empresarials, culturals i científics. Aquest enfortiment de relacions ha coincidit amb un augment de la cooperació i el suport al poble palestí. De fet, aquell mateix any Espanya va atorgar a l'Oficina de l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OLP) a Madrid un estatut amb rang diplomàtic.

L'equilibri que el nostre país ha mantingut amb Israel i Palestina, i el fet que mantingués bones relacions amb les dues parts va ser determinant perquè el 1991 Madrid fos seu de la Conferència de Pau a l'Orient Mitjà, impulsada pels Estats Units i Rússia. Va ser l'avantsala dels Acords d'Oslo.