Alerta per terratrèmol

Un terratrèmol de magnitud 6,7 sacseja la frontera entre Guatemala i Mèxic

El sisme ha tingut lloc a uns 90 quilòmetres de les costes de San Marcos

Un terratrèmol de magnitud 6,7 que ha tingut lloc a l'oceà Pacífic davant de les costes ubicades a la frontera entre Guatemala i Mèxic ha provocat danys en infraestructures d'algunes localitats guatemalenques, on s'han registrat esfondraments en carreteres o edificis, sense que n'hi hagi hagut víctimes de moment.

El sisme ha tingut lloc a uns 90 quilòmetres de les costes de San Marcos, a 25 quilòmetres de profunditat, cap a les 05.39 hores (hora local), després notificat una tremolor més superficial, aquesta vegada de magnitud 5,2, segons ha indicat l'Institut Nacional de Sismologia, Vulcanologia, Meteorologia i Hidrologia (INSIVUMEH) de Guatemala.

El diari guatemalenc 'República' ha informat que després del terratrèmol, que, entre d'altres, s'ha sentit a Ciutat de Guatemala, s'ha registrat una ensulsiada en un camí, així com en vivendes i l'Hospital Nacional de San Marcos.

"Guatemala emergeix de cada adversitat amb força, unitat i esperança. Junts superarem aquest repte. Al poble de Quetzaltenango i San Marcos els exhorto a mantenir l'esperit alt i la solidaritat. Sortirem endavant!", ha expressat la vicepresidenta, Karin Herrera, a través del seu perfil a la xarxa social X.

A Mèxic, no hi va haver informes immediats de danys, però les zones més muntanyoses i remotes de la frontera són propenses a lliscaments de terra.

A l'altra banda de la frontera, l'agència nacional de prevenció de desastres de Guatemala va compartir fotografies de petits lliscaments de terra a carreteres a la regió de Quetzaltenango i grans esquerdes a les parets d'un hospital a San Marcos als comptes de xarxes socials, però no hi va haver informes de morts.

El terratrèmol de magnitud 6,7 prop de la costa de Chiapas representa un esdeveniment significatiu a la història sísmica de Mèxic, que mereix l'atenció tant de les comunitats científiques com de resposta a emergències. La profunditat del terratrèmol, mesurada a 10 quilòmetres sota la superfície de la Terra, afegeix complexitat al seu possible impacte i subratlla la necessitat d'esforços continus de vigilància i preparació a les regions propenses a terratrèmols.