Túnel de la Rovira

Barcelona renovarà el túnel de la Rovira a finals d'any i el tancarà parcialment

Es preveu que duri 12 mesos i mig, sent aquest el temps durant el qual romandrà tancat parcialment

La Comissió de Govern de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat el projecte per renovar el túnel de la Rovira, les obres del qual començaran a final d'any i comportaran el tancament parcial alterant-ne el sentit ascendent i descendent per facilitar la mobilitat.

L'Ajuntament ha anunciat aquest dissabte en un comunicat aquesta actuació, que es preveu que duri 12 mesos i mig, amb un pressupost de 17,4 milions d'euros.

Es pretén millorar la seguretat, l'eficiència energètica, renovar el paviment, tractar les patologies estructurals, millorar la impermeabilització i el drenatge, i renovar bona part de les instal·lacions del túnel, concreta el consistori.

Cinc fases

Les obres es faran en cinc fases amb l'objectiu de minimitzar l'impacte en la mobilitat i "moltes" es faran en horari nocturn.

En les fases en què es concentri la major part de les actuacions caldrà tancar el túnel alternant els dos sentits de la marxa.

Primer s'afectarà el costat descendent i després l'ascendent, i l'Ajuntament desplegarà un dispositiu d'informació d'aquestes actuacions.

Tres galeries d'evacuació

Les actuacions orientades a millorar la seguretat "tenen un pes molt rellevant": s'executaran tres galeries d'evacuació de nova construcció que tindran connexió transversal entre els dos sentits de la marxa.

Es crearà un nou sistema de radiocomunicacions per disposar de cobertura a les noves galeries dʻevacuació i la incorporació dʻun sistema de missatgeria dʻemergència a través del servei de radiodifusió FM.

S'implementarà un nou sistema de megafonia, es renovaran els punts d'auxilis i se n'incorporaran de nous a les galeries, s'instal·laran noves càmeres de seguretat, panells de missatgeria variables, noves barreres, balises i semàfors, i un nou sistema de control i telecomunicacions.

A més, s'hi incorporaran elements nous per detectar incendis, s'ampliarà el sistema d'hidrants i extintors i es reformaran sales tècniques, i també es canviarà tot l'enllumenat del túnel, que serà amb tecnologia LED.

També es repararan les fissures al túnel que generen filtració d'aigua: es repararan les juntes i es renovarà la impermeabilització per evitar noves filtracions, i també s'actualitzarà el drenatge existent.

Construït el 1987

El túnel de la Rovira va ser construït el 1987, té una longitud de 1.300 metres, i té l'entrada sud al barri del Baix Guinardó i la nord al Carmel.

La seva renovació s'emmarca en el projecte de transformació de la Rambla del Carmel i l'Ajuntament preveu que després d'aquesta primera actuació es continuïn les intervencions per reformar tot l'àmbit i dotar-lo de més espais, equipaments, infraestructures i usos veïnals.