Participants en una visita guiada a un cementiri de Barcelona.

El brutal augment de les rutes guiades a cementiris de Barcelona

Han atret més del doble de visitants el 2023 respecte al 2020

Les rutes guiades a cementiris de Barcelona han atret més del doble de visitants el 2023 respecte al 2020, passant de 4.058 a 10.440, xifra que suposa un increment del 157% els últims quatre anys, segons fonts de Cementiris de Barcelona consultades per Europa Press .

Aquestes visites es duen a terme sota la iniciativa 'Ruta dels Cementiris', que pretén “promoure el paisatge funerari” i donar a conèixer la història dels cementiris de la ciutat.

S'ofereixen de manera lliure --seguint les explicacions a la pàgina web-- o guiada als cementiris de Montjuïc i el Poblenou, i es poden sol·licitar amb antelació als de Sant Andreu, les Corts, Sarrià i Sant Gervasi.

A més, el darrer dijous de març i octubre es programa una ruta guiada nocturna teatralitzada amb personatges d'època, acompanyats de música en directe i espelmes.

Increment progressiu

Aquest increment de participants a les rutes ha estat progressiu des del 2020, quan van ser 4.058; el 2021 van ser 8.257; i el 2022, 9.689.

Aquest any, hi ha hagut 3.820 visitants des de l'1 de gener fins al 30 d'abril del 2024, han detallat les mateixes fonts.

Cementiris de Barcelona valora "molt positivament" que la ciutadania local i de fora de la ciutat participi en les activitats culturals, cosa que atribueixen a l'interès pel patrimoni funerari.

Consideren que encara queda camí per recórrer i estan “segurs” que cada any hi haurà un increment de visitants. El cementiri de Montjuïc és el que rep més visitants a les rutes, ja que ofereix visites al Fossar de la Pedrera, un espai memorial dedicat a les víctimes del franquisme ia la tomba del president de la Generalitat Lluís Companys.

També ofereix una visita a la Col·lecció de Carrosses Fúnebres, una mostra de vehicles fúnebres dels segles XVII i XIX i una ruta combinada que explica la part històrica del recinte.