Espanya.-Estat Islàmic reivindica l'atemptat contra turistes espanyols a l'Afganistan

Girona guarda un minut de silenci per un dels turistes assassinats a l'Afganistan

L'ha presidit l'alcalde de Girona, Lluc Salellas

L'alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha presidit aquest dilluns un minut de silenci per les tres víctimes mortals de l'atac terrorista de divendres passat a l'Afganistan, entre les quals hi ha un veí de la capital gironina.

La víctima de Girona, RBR, és una de les tres víctimes mortals de l'atemptat contra turistes a l'Afganistan, juntament amb dues víctimes catalanes més, mare i filla, que eren propietàries respectivament de dues farmàcies a Barcelona i Terrassa (Barcelona).

Cap a les 12 hores, abans del ple municipal que estava agendat per a la mateixa hora, els regidors del consistori han fet el minut de silenci juntament amb diversos veïns i representants d'entitats civils, com ara el Col·legi de Periodistes de Catalunya.

L´Estat Islàmic reivindica l´atemptat

L'Estat Islàmic ha reivindicat l'atac. "Combatents d'Estat Islàmic van atacar abans-d'ahir un autobús turístic per a ciutadans de la coalició que recorria la ciutat. Els combatents tenien com a objectiu els turistes cristians i els seus acompanyants", ha indicat l'agència de notícies Amaq, afí a l'organització gihadista.

Els atacants van fer servir metralladores amb què van aconseguir "set cristians i uns cinc xiïtes hazaras", ha explicat l'agència de notícies, que assegura que entre els ferits hi ha ciutadans d'Espanya, Noruega, Austràlia i Lituània.

El comunicat destaca que Bamiyan és una "important destinació per a turistes cristians i infidels" per les seves estàtues de Buda. Un grup de sis espanyols, acompanyats per diversos afganesos i turistes d'altres nacionalitats, va ser atacat divendres mentre feien algunes compres en un basar de Bamiyan.

Tres van morir al tiroteig, mentre que una més va resultar ferida i va haver de ser traslladada d'urgència a Kabul. Tres persones més haurien mort en l'atac, totes elles de nacionalitat afganesa.

Les reaccions

El president del Govern, Pedro Sánchez, s'ha mostrat "sobrecollit per la notícia de l'assassinat de turistes espanyols a l'Afganistan". "Segueixo la situació puntualment", ha escrit Sánchez a la xarxa social X, en què també ha indicat que "la Unitat d'Emergència Consular del Ministeri d'Exteriors està treballant per oferir tota l'assistència necessària" i ha traslladat el seu afecte als familiars i amics de les víctimes.

Espanya té tancada la seva Ambaixada a Kabul des de l'agost del 2021, quan els talibans van prendre el poder. En les seves recomanacions de viatge publicades a la seva web, Exteriors recomana "no viatjar sota cap circumstància a l'Afganistan" i "es recorda que hi ha el risc de segrest o atemptat a tot el país".