La Rambla de Barcelona per Sant Jordi

La gran obra per remodelar La Rambla de Barcelona començarà el 17 de juny

La mobilitat al passeig serà "complexa" i només es podrà circular en sentit ascendent durant les obres

La Rambla de Barcelona encara el gruix de la seva reforma a partir del 17 de juny amb obres que provocaran afectacions a la mobilitat, que l'Ajuntament preveu "complexa" fins que acabin els treballs el febrer del 2027.

La tinenta d'alcalde d'Urbanisme, Laia Bonet, i el tinent d'alcalde de Seguretat i regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle, han destacat en declaracions als periodistes aquest dilluns que aquesta transformació serà l'obra més emblemàtica del mandat municipal i que el projecte és un punt d'inflexió.

La reforma se situa actualment al primer tram, entre Colom i Santa Madrona, que l'Ajuntament preveu finalitzar al juliol i que estigui preparada per a la celebració de la Copa Amèrica, ha detallat el director general de Bimsa, Ricard Font, en una sessió tècnica amb periodistes.

32 mesos d'obres

Les fases següents s'abordaran seran les dels quatre trams restants: Santa Madrona-Arc del Teatre, Arc del Teatre-Liceu, Liceu-Portaferrissa i Portaferrissa-Canaletes, que es faran tots alhora i en tres fases acotades en trams de 50 metres per minimitzar les afectacions.

Els primers 10 mesos s'afectarà la calçada i la vorera lateral del costat Besòs (el del Gòtic), els 10 mesos següents la calçada i vorera lateral del costat Llobregat (el del Raval), i els 12 darrers mesos s'abordarà el passeig central per trams alterns per garantir el pas de vianants.

Mentre durin les obres, només hi haurà circulació en sentit ascendent i estarà restringida com fins ara al transport públic, serveis, emergències, trànsit local i mercaderies.

Tota aquesta actuació comportarà 32 mesos d'obres per tenir la reforma finalitzada al febrer del 2027, un termini que va fixar el govern municipal de Jaume Collboni per accelerar la transformació del passeig i reduir a la meitat els sis anys d'obres prevists inicialment.

Cinc passos habilitats

A partir d'aquest dimarts es començaran a realitzar treballs previs per preparar el passeig i garantir la mobilitat, que quedarà implantada el mateix 17 de juny, i on s'habilitaran passos provisionals de vehicles per donar accés i sortida als veïns i als vehicles d'emergència i mercaderies.

Inicialment s'habilitaran tres passos amb semàfors que creuaran el passeig central a Portaferrissa, al carrer Ferran ia la plaça Reial, i també se'n contempla un a Pla de l'Ós i a Escudellers, que s'activaran segons les necessitats.

La circulació per la calçada del costat Raval canviarà de sentit i serà de pujada des de Colom fins a la plaça Catalunya, i es faran petites adaptacions a alguna cantonada de les voreres per assegurar el gir dels vehicles en sentit contrari, i es prepararà la senyalització i els semàfors.

Afectacions als busos

El transport públic també es veurà afectat, en concret les línies de bus que circulen per la Rambla: les que quedaran modificades seran la V13, la 59 i el bus nocturn N9.

La 59 i la N9 seguiran pujant per la Rambla durant les obres, però de baixada aniran per Via Laietana, i la V13 tindrà l'origen i el final a la plaça Catalunya.

Les terrasses de la Rambla només es veuran afectades a la tercera fase, en què s'actuarà al tram central del passeig, i duraran entre cinc i vuit setmanes.

L'Ajuntament ha comunicat aquest mateix dilluns als veïns i comerciants de la Rambla les afectacions i aquesta setmana desplegarà informadors a peu de carrer que visitaran els comerços del passeig, el Gòtic i el Raval.

A més, a partir del 15 de juny s'obrirà una oficina (Espai Rambla) al Palau de la Virreina com a punt d'informació sobre el projecte i s'habilitarà una pàgina web específica: barcelona.cat/larambla.