Tarragona - Escombraries

La milionària conseqüència del bloqueig del contracte de les escombraries a Tarragona

L'empresa FCC segueix encarregada del servei, però el seu contracte va expirar l'abril del 2023, fa 14 mesos

El nou contracte de gestió de residus a Tarragona s'enfronta a un greu bloqueig després de la desqualificació de GBI Paprec, l'empresa inicialment guanyadora del concurs.

Aquest estancament ha congelat la inversió prevista de més de 20 milions d'euros en la renovació i la modernització de la maquinària necessària per al servei.

Actualment, l'empresa FCC segueix encarregada del servei, però el contracte va expirar l'abril del 2023, fa 14 mesos. Des d'aleshores, opera sota una modalitat de "continuïtat", cosa que li impedeix adquirir nova maquinària i obliga a utilitzar vehicles que daten del 2010, i alguns del 2019 adquirits per l'Ajuntament.

Flota obsoleta i avaries Constants

Un informe pericial realitzat a finals del 2021 va revelar que 81 vehicles de la flota de neteja i recollida d'escombraries ja havien esgotat la seva vida útil. Segons experts consultats per Diari de Tarragona , la vida mitjana d'aquests vehicles és de deu anys o de vuit en el cas dels elèctrics. La manca de renovació ha portat a constants avaries i dificultats per mantenir el servei, generant un sobrecost significatiu.

Inversió bloquejada

L'empresa gestora no pot comprar nova maquinària a causa de les condicions del concurs, que estipulen que la inversió l'ha de fer l'empresa adjudicatària després de formalitzar el contracte.

Aquesta inversió s'amortitza amb pagaments anuals de l'Ajuntament, amb un interès fix del 4,5%. Sense un contracte formal, FCC no pot rebre aquests pagaments, cosa que li impedeix fer noves adquisicions.

La situació es complica més pel fet que GBI Paprec va ser exclosa del procés pel Tribunal Català de Contractes del Sector Públic, després d'un recurs presentat per Urbaser, la segona classificada.

Això deixa a l'aire si el contracte, valorat en 233 milions d'euros per als deu anys vinents, s'adjudicarà a Urbaser o si s'obrirà un nou concurs. Qualsevol de les dues opcions podria desencadenar nous recursos i complicacions administratives.

La manca de renovació i l'obsolescència de la flota actual han provocat que molts dies el servei no es pugui fer adequadament. Els vehicles pateixen avaries constants i mantenir-los operatius genera un sobrecost que impacta negativament en el pressupost municipal i en la qualitat del servei.

Fons Next Generation en risc

A més, la paralització del procés afecta la possibilitat de rebre subvencions dels Fons Next Generation de la Unió Europea. El contracte previst incloïa una partida de 500.000 euros per millorar la recollida selectiva i la valorització de residus.

Aquests fons estaven destinats a la modernització de contenidors i la implementació de la recollida porta a porta, mesures que ara estan en perill a causa del bloqueig administratiu.