Dos joves al Castell de Montjuïc de Barcelona, durant la Nit dels Museus, el 19 de maig del 2019.

La Nit dels Museus se celebra amb 87 espais oberts de l'àrea de Barcelona

Serà aquest dissabte, quan quatre equipaments s'incorporaran per primer cop

La Nit dels Museus celebrarà dissabte a la nit una edició amb 87 equipaments de Barcelona i la seva àrea metropolitana oberts, que oferiran més de 170 activitats, informa l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub).

Aquests espais museístics obriran les portes fora del seu horari habitual (la majoria entre les 19 i les 1.00 hores) i oferiran la possibilitat de visitar les exposicions de manera gratuïta, a més d'organitzar diferents activitats, com ara tallers, concerts, recitals o visites guiades.

Precisament aquest any la Nit dels Museus coincideix amb el Dia Internacional dels Museus --una circumstància que no es donava des del 2019-- i hi participaran espais de Barcelona, Badalona, Cornellà, Esplugues, L'Hospitalet, Sant Adrià de Besòs, Sant Joan Despí i Santa Coloma.

En aquesta edició s'hi incorporen quatre espais per primera vegada: el Museu Terra-Sala Barcelona, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona-Centre Martorell d'Exposicions, el Museu de l'Art Prohibit, i el Muralla-Romana-Centre Ocupacional Sínia/ Servei d´Arqueologia de Barcelona.

Tot i que la major part de les activitats i de les jornades de portes obertes seran d'entrada lliure, en determinats casos (per motius d'aforament o per a un desenvolupament correcte de l'activitat) caldrà inscripció prèvia al web de la Nit dels Museus.

L'Icub subratlla que la participació d'equipaments aquest any serà "una de les més alta", una mica per sota de la del 2023 (que va registrar rècord amb 90 espais), però per sobre d'altres edicions postpandèmia: el 2021 hi van participar 74 centres i el 2022, 75.

El Dia Internacional dels Museus

Com hem dit, l'esdeveniment coincidirà amb el Dia Internacional dels Museus. Aquest se celebra el 18 de maig de cada any, i va ser establert el 1977 pel Consell Internacional de Museus (ICOM) amb l'objectiu de conscienciar el públic sobre la importància dels museus en el desenvolupament de la societat. Aquest dia ofereix als museus i als seus professionals l'oportunitat d'apropar-se al públic i destacar el paper dels museus en l'intercanvi cultural, l'enriquiment de les cultures i el desenvolupament de l'enteniment mutu, la cooperació i la pau entre els pobles.

Cada any, el Dia Internacional dels Museus se celebra amb un tema diferent, que es tria per reflectir una qüestió o un repte que enfronta la comunitat museística a nivell mundial. Els temes varien i poden abordar aspectes com ara la sostenibilitat, la diversitat cultural, l'educació, entre d'altres. El tema d'aquest any és “Museus per a l'educació i la investigació”, i subratlla el paper fonamental de les institucions culturals a l'hora de proporcionar una experiència educativa holística. Aquest dia advoca per un món més conscient, sostenible i integrador.

Cada any, en aquest dia, molts museus ofereixen entrada gratuïta o reduïda i organitzen esdeveniments especials com ara visites guiades, tallers, conferències, activitats educatives i culturals. L'objectiu és atraure un públic més ampli i divers, permetent que més persones descobreixin i apreciïn el valor dels museus com a institucions de preservació, investigació i educació.