L'entorn de la Seu Vella

La renaturalització de la Seu Vella de Lleida encara la recta final

La previsió és que els treballs acabin al mes d'abril

Les obres de millora ambiental i paisatgística al Turó de la Seu Vella de Lledia estan a la fase final... fins al punt que s'espera que concloguin a l'abril, segons han anunciat les autoritats locals. Aquest projecte, que forma part de la iniciativa URBAN-NAT Lleida finançada per fons NextGenerationEU, té com a objectiu principal crear espais verds i refugis climàtics en àrees urbanes per combatre el canvi climàtic i fomentar la biodiversitat.

Entre les accions realitzades es destaca l'acondicionament d'una passejada ombrejada des de la porta del Lleó fins a una nova bassa naturalitzada al Parc de Santa Cecília, sobre els carrers Monterrey i de l'Orfeó Lleidatà. A més, s'ha treballat a l'estabilització de talussos, la millora de la vegetació i la plantació de 178 arbres i més de 2.000 plantes.

Aquestes mesures tenen com a propòsit consolidar i connectar espais amb arbres, creant refugis climàtics urbans i zones d'ambients naturals amb matolls de plantes aromàtiques per a la biodiversitat local, incloent-hi insectes pol·linitzadors i aus.

El projecte, amb un pressupost de 216.369,53 euros i executat per l'empresa Agrotècnica del Segrià, és part d'una estratègia més àmplia de la ciutat per augmentar els espais verds a l'entorn urbà i periurbà, en línia amb els objectius de mitigació del canvi climàtic i promoció de la biodiversitat.

La iniciativa URBAN-NAT Adaptació al canvi climàtic i millora de la biodiversitat de Lleida s‟inscriu en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat pel Fons Next Generation de la Unió Europea. Les subvencions per a aquest tipus de projectes són convocades a través de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO), per tal de promoure accions dirigides a la renaturalització i resiliència de les ciutats davant dels desafiaments del canvi climàtic.

La Seu Vella és la catedral i monument més emblemàtic de la ciutat, es va construir en estil romànic, encara que les seves voltes són de creueria ogival gòtiques. S'alça al turó conegut com a Turó que porta el mateix nom, un turó que domina la ciutat i la comarca del Segrià.