Embassament de Talarn - Pantà de Sant Antoni

VÍDEO | El pantà de Sant Antoni, obligat a obrir les comportes per excés d'aigua

Dimecres a les 10 del matí, estaven al 100,4% de la seva capacitat

La sequera ha estat un tema de màxima preocupació a Catalunya els darrers anys. És per això que, a mesura que els pantans es van recuperant lentament, l'alegria per veure que l'aigua torna a fluir es fa notar a les xarxes socials.

Un usari de X, Jordi Peró, ha publicat un vídeo on es veu com el Pantà de Sant Antoni, situat a l'embassament de Talarn (Pallars Jussà) té tanta aigua que es desborda.

És per això que una de les comportes de l'embassament ha estat oberta, ja que aquest està actualment per sobre del 100% de la seva capacitat. Dimecres a les 10 del matí, estaven al 100,4% de la seva capacitat.

Aquest increment sobtat s'atribueix al desglaç habitual de les darreres setmanes, combinat amb les pluges registrades durant l'abril i el principi de maig, a més de reserva que l'embassament havia acumulat prèviament. Com a resultat, tota la conca de la Noguera Pallaresa es troba a nivells d'aigua extraordinàriament alts.

De manera específica, la conca pallaresa registra un nivell d'ocupació del 94%, abastant el 100,3% de Sant Antoni (Talarn), el 94% de Terradets i el 85% de Camarasa.

En conjunt, aquesta conca emmagatzema gairebé 400 hectòmetres cúbics d'aigua, una pujada marcada des dels poc més de 320 hectòmetres durant la Setmana Santa passada.

Però aquesta situació no es repliga a altres conques. La Noguera Ribagorçana es troba al 49%, amb escales al 92%, Canelles al 26% i el Pantà de Santa Anna al 85%, reflectint un augment del 10% des de la Setmana Santa anterior.

A la conca del Segre, entre Oliana i Rialb, s'acumulen 261 hectòmetres cúbics, que representen el 53% de la seva capacitat, un marcat increment des del 39% registrat fa un mes i mig. D'altra banda, Mequinensa alberga gairebé 1.200 hectòmetres cúbics, equivalents al 53% de la capacitat total.

Enmig d'aquesta crisi hídrica, el Canal d'Urgell està considerant la possibilitat de fer un quart reg a la campanya actual, subjecte a les properes decisions de la junta de circulació d'aigua ia l'esperança de noves precipitacions.

Oliana i Rialb han experimentat un augment significatiu, amb Oliana aconseguint el 87,7% de la seva capacitat i Rialb el 45%. Aquests números reflecteixen un augment substancial respecte a l'any passat, amb Oliana guanyant 33,7 hectòmetres cúbics i Rialb 154,6, gairebé 22 dels quals s'han acumulat la darrera setmana.

Pel que fa a la conca de la Noguera Ribagorçana, vital per als regs de Pinyana, Aragó, Catalunya i Algerri-Balaguer, Canalles emmagatzema gairebé 180 hectòmetres cúbics, un augment de 58 en comparació del mateix període de l'any passat.

Mentrestant, Santa Ana es troba al 86% de la capacitat, amb més de 203 hectòmetres cúbics emmagatzemats, i els pantans de capçalera també superen el 70%. Tot i que els regadius semblen tenir la seva campanya assegurada, la situació continua sent crítica.