Meduses a la Platja de Roses

VÍDEO: Una plaga d'una meduses liles i lluminoses envaeix la badia de Roses

L'espècie predominant en aquesta invasió és la Pelagia noctiluca

Les altes temperatures d'aquest cap de setmana han atret multituds de banyistes a les platges de la Costa Brava, però també han desencadenat una invasió de meduses. Imatges virals han capturat la sorprenent presència de centenars de meduses a la sorra de la badia de Roses, convertint-se en tema de conversa les últimes hores.

Usuaris en xarxes socials han compartit fotografies i vídeos mostrant la gran quantitat de meduses a la costa, cosa que ha obligat molts banyistes a la cala Montjoi, propera al restaurant Restaurant Bulli de Ferran Adrià, a mantenir-se allunyats de l'aigua. També s'han vist afectades les platges de Canyelles Petites i d'Almadraba.

Experts adverteixen que la combinació de sequera i altes temperatures contribueix a aquests episodis cada cop més freqüents de meduses envaint les zones de bany. Josep Maria Gili, investigador de l'Institut de Ciències del Mar, va assenyalar en una entrevista amb RAC1 que l'escassetat de pluges ha alterat les condicions de l'aigua a la costa, fent-les més semblants a les del mar obert, on aquestes criatures són més comunes.

L'espècie predominant en aquesta invasió és la Pelagia noctiluca, caracteritzada per la seva transparència amb punts liles o magenta i tentacles llargs i prims. Aquestes meduses, altament urticants, representen entre el 60% i el 70% de les picades a platges segons Gili.

Aquestes meduses també són conegudes perquè de nit brillen entre les onades on irradien una llum que és fosforescent, és a dir és bioluminescent.

El canvi climàtic està exacerbant el problema de les meduses. L'augment de les temperatures i la sequera prevista com a resultat del canvi climàtic faran que aquests episodis d'invasió d'aquests animals siguin encara més comuns en el futur, adverteix Gili.

Aquest fenomen també es vincula amb el cicle reproductiu de les meduses, que tendeix a intensificar-se a la primavera i l'estiu. La combinació d'aquests factors suggereix que les trobades amb meduses a les platges podrien convertir-se en una realitat més persistent els propers anys.