Mónica García en un fotomuntatge amb un símbol de prohibició del tabac

Acord entre totes les comunitats autònomes per aprovar el Pla Antitabac

"És molt més fàcil per a tothom sortir de la reunió sabent que tots estem alineats. Crec que avui és un dia bo i important per a tots", ha conclòs.

La ministra de Sanitat, Mónica García, ha anunciat l'aprovació del Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme (PIT) 2024-2027 després de superar les diferències amb les CCAA, tot recordant que és "un full de ruta" i que caldrà traslladar-lo a "un espai legislatiu".

Si bé abans del començament de la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) les CCAA governades pel PP asseguraven que no s'adheririen al Pla, finalment han arribat a un consens i ara el recolzen. "Cal reconèixer l'esforç de les CCAA i del mateix Ministeri per buscar el consens, que fins ara no existia en tots els aspectes", ha assegurat en declaracions als mitjans el conseller de Sanitat de Galícia, Julio García Comesaña.

Així, ha celebrat que “s'han tingut en compte moltes de les al·legacions del PP”. Concretament, són dos els aspectes que preocupaven les CCAA governades pels populars. En primer lloc, laspecte econòmic i, en segon lloc, laspecte de la regulació dels espais de sense fum. Segons ha confirmat Comesaña, en tots dos aspectes s'ha arribat a un acord amb el Ministeri i es desenvoluparan a través de diferents processos legislatius.

Un d'aquests punts és que s'abordarà amb Hisenda la fiscalitat del tabac per acostar-se als països de l'entorn espanyol, “amb el compromís del Ministeri i també de les CCAA que part d'aquesta fiscalitat pugui repercutir i que tingui un retorn en polítiques de salut ".

"Ens semblava que la pujada del preu del tabac havia d'anar sí o sí a la lluita contra el tabac", ha dit Comesaña, encara que aquesta mesura ja s'incloïa a l'esborrany definitiu d'aquest dijous.

En l'aspecte regulatori dels espais sense fum, Comesaña ha asseverat que, durant la reunió, s'ha consensuat que “queda pendent del desenvolupament legislatiu corresponent”. En aquests mateixos termes s'ha pronunciat García durant la roda de premsa, segons també amb l'esborrany final de dijous.

"Per tant, amb aquests dos canvis importants per part de tots en nom del consens de les CCAA del PP, treballarem al Pla, igual que portem treballant fins ara", ha dit el conseller gallec. "És un dia important per a la lluita contra el tabac i, per descomptat, les CCAA de Partit Popular estem satisfetes que el pla reculli tot el que recull", ha assegurat.

Així, ha celebrat que ara el Pla sigui “diferent el què i el com”. Les comunitats autònomes populars ja estaven d'acord "amb el què, però no amb el com". Si bé estaven conformes en la lluita contra el tabac, ha recordat que "tenien algunes discrepàncies" en la forma de "com s'ha abordat la discussió a la Comissió de Salut Pública".

Pel que fa als espais sense fum, Comesaña ha incidit que s'ha arribat al compromís d'"analitzar-lo, estudiar-lo i veure les iniciatives de les comunitats autònomes que s'han posat en marxa, on no tot és prohibir".

"És molt més fàcil per a tothom sortir de la reunió sabent que tots estem alineats. Crec que avui és un dia bo i important per a tots", ha conclòs.

Segons la ministra, ha estat un debat "en termes cordials" perquè estaven "molt d'acord en gairebé tot el pla", ja que "emana de les pròpies CCAA, de les seves esmenes i de la feina que s'està fent a les direccions de salut pública durant molt de temps".

"Després d'haver tingut el debat, hem arribat a l'acord que aquest és un pla amb una coautoria que hem de celebrar. No és un Pla del Ministeri. Ho posa en marxa el Ministeri perquè tenim aquesta capacitat, aquesta competència i aquesta potestat, però l'autoria és de les CCAA”, ha reblat García.

Les mesures legislatives del pla

Entre les iniciatives legislatives, García ha recordat que el Pla contempla l'equiparació de la regulació sobre publicitat, patrocini i promoció dels productes relacionats amb el tabac, com ara les cigarretes electròniques, al tabac tradicional.

Pel que fa als espais sense fum, García ha insistit que es concretaran a través de mesures legislatives. "Els espais concrets, tant públics com privats manaran de les iniciatives legislatives i del que s'acordi a la legislació", ha asseverat, recordant que en espais privats només tenen potestat per "donar recomanacions".

En qualsevol cas, García ha assegurat que aquest divendres no es necessitava l'acord de totes les comunitats autònomes respecte al pla perquè "no es pot demanar a les comunitats autònomes que s'adhereixin a alguna cosa que tindrà un desenvolupament legislatiu".

De fet, malgrat haver donat un termini de 24 hores des de dimecres a les CCAA perquè comuniquessin si s'annexionaven al Pla, García ha dit que, com a més del 94 per cent dels canvis proposats s'han assumit des del ministeri, les CCAA "s'han adherit des del moment en què hi han treballat".

La ministra també ha anunciat la seva intenció de posar en marxa la bateria legislativa "com més aviat millor". "No podem parlar en el buit sense saber de quins espais estem parlant, sense saber la fiscalitat o en què es materialitzarà", ha subratllat García.