Ignacio Garriga, Carlos Carrizosa i Silvia Orriols

Com van actuar Cs, Vox i Aliança Catalana amb la premsa a la nit electoral?

Aquestes diferents estratègies de comunicació van ser molt comentades

Les eleccions a Catalunya continuen cuejant, i les anàlisis que se n'extreuen van molt més enllà dels resultats electorals. Un dels elements que més es tenen en compte és l'estratègia de comunicació que implementen els partits polítics, sobretot pel que fa al seguiment dels resultats a les seves seus.

Vox, conegut per la seva reticència a permetre l'accés a certs mitjans de comunicació a les seves seus durant aquestes nits crucials, va sorprendre en permetre l'entrada a El País i La Cadena SER a la seu diumenge passat.

Tot i això, aquesta concessió no va ser per un canvi d'actitud sobtada, sinó perquè es van veure obligats. Els periodistes del grup Prisa van haver de presentar un escrit de la Junta Electoral Central que advertia Vox de les possibles repercussions legals si se'ls negava l'entrada.

El requeriment de la Junta Electoral Central Provincial de Barcelona es va centrar al periodista d'El País, Miguel González, especialitzat en la cobertura de Vox.

La seu del partit per al recompte de vots era a l'Hotel Avenida Palace de la capital catalana. La resposta de Vox va ser sol·licitar als periodistes que s'esperessin fora fins que arribés un advocat per avaluar l'escrit. Després d'una espera d'una hora i quart, finalment se'ls va permetre accedir-hi.

D'altra banda, el nou partit Aliança Catalana, que va obtenir dos escons al Parlament de Catalunya, va rebutjar l'entrada a més de 30 mitjans acreditats a la seva seu a Ripoll.

Van al·legar manca d'espai, reservant el lloc per a militants i simpatitzants. Només es va permetre l'accés a professionals de dos mitjans digitals que havien seguit el partit durant la campanya electoral, deixant la resta treballant en una taula improvisada al carrer.

En contrast, Ciutadans va adoptar una actitud més amigable en permetre l'accés de periodistes a la seva seu a Barcelona, fins i tot desallotjant alguns militants per garantir comoditat als mitjans de comunicació.

Tot i que irònicament van assenyalar que l'atenció dels mitjans no havia estat prioritat durant la campanya.

Aquestes diferents estratègies de comunicació durant la nit electoral ofereixen una visió fascinant de les dinàmiques internes i les relacions amb els mitjans dels partits polítics a Espanya.