Zelenski saluda Pedro Sánchez

L'agenda de Zelenski a Espanya: reunions amb Pedro Sánchez i el Rey Felip VI

La visita estava prevista per al 17 de maig passat, però es va ajornar per la Guerra al seu país

El Rei Felip VI i el president del Govern, Pedro Sánchez, rebran aquest dilluns 27 de maig el president d'Ucraïna, Volodimir Zelenski, després que s'ajornés la seva visita del 17 de maig passat pel recrudiment de l'ofensiva russa sobre la ciutat de Kharkov.

El mandatari ucraïnès serà rebut en primer lloc per Sánchez al Palau de la Moncloa, a les 12 del migdia. Després de la trobada, tots dos dirigents compareixeran en roda de premsa davant els mitjans de comunicació, segons diu l'agenda del Govern.

Està previst que Sánchez i Zelenski firmin un acord de seguretat que han negociat de manera bilateral els dos governs i que està en línia amb els subscrits pels països del G7 i altres europeus. L'objectiu d'aquest acord és que Ucraïna pugui tenir previsibilitat quant a l'ajuda en matèria de seguretat que rebrà durant un cert període de temps.

Posteriorment, a les 2 del migdia, Felip VI rebrà Zelenski al Palau Reial de Madrid, ia les 14:45 se celebrarà un dinar en honor al president ucraïnès. El Rei pronunciarà unes paraules durant la trobada, segons l'agenda de la Casa Reial.

Zelenski tenia previst viatjar a Madrid el 17 de maig passat, però l'agreujament de l'ofensiva russa sobre la ciutat de Kharkov, la segona del país, el va portar a ajornar-la, malgrat que des de la Casa del Rei ja se n'havia notificat.

En aquesta ocasió, ni Moncloa ni Zarzuela no han volgut confirmar l'arribada del president ucraïnès fins a l'últim moment per raons de seguretat. Tots els desplaçaments de Zelenski a l'estranger es preparen amb la màxima cautela i no solen confirmar-se fins que no són a la destinació.

Així va passar el mes d'octubre passat, quan el president ucraïnès es va desplaçar a Granada per assistir a la cimera de la Comunitat Política Europea. Aleshores, la seva presència no es va confirmar fins que ja estava a terra espanyol.

Acord bilateral de seguretat

Sánchez i Zelenski presumiblement signaran un acord de seguretat bilateral en línia amb què ja han aconseguit l'Executiu ucraïnès i altres països de la UE i de l'OTAN com Alemanya, Canadà, Dinamarca, França, Itàlia, els Països Baixos o el Regne Unit.

Segons van explicar anteriorment fonts governamentals, el que es busca amb aquest acord és sistematitzar les diferents categories en què Espanya ha prestat ajuda a Ucraïna des que es va produir la invasió per part de Rússia fa dos anys i projectar-la en el temps amb un compromís de seguir recolzant mentre sigui necessari.

El 7 de maig passat, el president Sánchez va mantenir una conversa telefònica amb Zelenski en què va reiterar el suport d'Espanya a Ucraïna "el temps que sigui necessari" ia més va confirmar la seva participació a la Conferència de Pau que se celebra a Suïssa al mes de juny.