El Lehendakari, Iñigo Urkullu, durant el tancament de campanya del Partit Nacionalista Basc (PNB)

Així es presenten les eleccions basques de diumenge

Gairebé dos milions de ciutadans estan cridats a les urnes

Aquest diumenge 21 d'abril del 2024 se celebraran les eleccions autonòmiques al País Basc, un esdeveniment crucial que determinarà el futur polític de la regió. Amb una participació estimada de gairebé dos milions de ciutadans, s'espera una jornada electoral de gran importància i significat per a la vida política basca.

Segons les enquestes i els sondejos realitzats prèviament, es preveu una competència renyida entre els principals partits. Els dos principals contendents, el Partit Nacionalista Basc (PNB) i EH Bildu, semblen estar en una situació d'empat tècnic segons algunes enquestes. Tot i això, altres sondejos suggereixen que el candidat del PNB, Imanol Pradales, podria liderar en vots i escons, fins i tot aconseguint la majoria absoluta al costat del PSE d'Eneko Andueza.

L'actual lehendakari en funcions, Iñigo Urkullu, va signar un decret per dissoldre el Parlament regional, i va concloure així el seu mandat de dotze anys al capdavant de l'administració. Això ha generat un clima d'expectació i canvi, ja que s'entreveu la possibilitat d'una alternança política a la regió.

A més dels dos partits esmentats, altres actors polítics també tenen un paper important en aquestes eleccions. El PSE-EE, el Partit Popular i Vox es perfilen com a forces rellevants que podrien obtenir un nombre significatiu d'escons. Així mateix, la possibilitat que Sumar obtingui representació afegeix un element d'interès addicional a aquests comicis.

L'enquesta de Target Point per a El Debat suggereix que el PNB podria mantenir el seu lideratge a la regió, possiblement aconseguint la majoria absoluta al Parlament al costat dels seus aliats del PSE. Aquesta situació, si es confirmés, marcaria una fita en la política basca i definiria el curs polític i legislatiu dels propers anys.