El ministre d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares (i), es reuneix amb el primer ministre palestí i responsable d'Exteriors, Mohammad Mustafa (d), a la seu de la Representació Permanent d'Espanya davant la UE

Albares avisa Israel, enmig de la polèmica: ''Ningú ens acovardirà''

El govern del país hebreu s'ha pres molt malament que el govern espanyol reconegui un Estat palestí

El ministre d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, ha defensat aquest diumenge el pas de reconèixer l'Estat de Palestina, com a impuls a la via dels dos Estats i com a mitjà per assegurar el futur i la prosperitat del Pròxim Orient, després d'assenyalar que Israel no acovardirà Espanya de fer aquest pas i de demanar la fi de la guerra a la Franja de Gaza.

En roda de premsa des de Brussel·les, on s'ha reunit amb el primer ministre palestí, Mohammad Mustafa, el titular d'Exteriors ha denunciat l'"escandalós i execrable" vídeo d'Israel en què intercala imatges de bailaors de flamenc amb atacs de Hamàs ia el que s'adreça directament al president del Govern amb el missatge "Pedro Sánchez, Hamàs li agraeix el servei".

En aquest sentit, ha criticat l'"ús feridor" de la cultura espanyola per part de Tel Aviv però advertit que "ningú acovardirà de la decisió de reconèixer Palestina". "No caurem en provocacions que ens desviïn de l'objectiu de la pau", ha respost.

Albares ha avançat que tractarà la qüestió amb Irlanda i Noruega, igual que la convocatòria dels seus ambaixadors després de la decisió anunciada aquesta setmana. "Va ser totalment inacceptable i ho analitzarem conjuntament", ha dit.

Per la seva banda, el primer ministre palestí ha agraït el pas fet de manera conjunta per Madrid, Dublín i Oslo, assegurant que vol veure que altres països d'Europa segueixin l'esclata. "Això pot animar els altres per fer aquest pas valent. Alguns països tenen dubtes però demanem que prenguin la decisió com més aviat millor per acabar amb la injustícia que viu el poble palestí des de fa setmanes", ha assenyalat.

Mustafa ha explicat que pren el reconeixement com una "responsabilitat" per treballar junts i "transformar una posició legal i política en una cosa concreta al terreny". Al seu parer, el reconeixement és una manera de mantenir viu el procés de pau i la solució de dos Estats. "El reconeixement és el que és correcte ara. No és el final de res sinó el principi d'una nova fase", ha resumit.

Pel que fa a les posicions de la UE sobre el conflicte a Gaza, el dirigent palestí ha subratllat que és hora d'"anar més enllà" de condemnar l'ofensiva. "Cal elevar la veu més i demanar un alto el foc. És qüestió de temps acabar la guerra i cada dia que passem perdem centenars de persones", ha indicat.

La reunió ha tingut lloc a 48 hores que es produesca el reconeixement formal de l'Estat palestí per part del Govern. A aquesta trobada en seguirà una altra dilluns a primera hora, abans de l'inici de la reunió de ministres d'Exteriors de la UE, amb els seus homòlegs d'Irlanda, Micheal Martin, i de Noruega, Espen Garth Eide, els dos països que reconeixeran igual que Espanya a Palestina el dimarts 28 de maig.