Fotomuntatge de Feijóo i Puigdemont al Congrés

Una aliança entre Junts i PP deixa el Govern central en minoria al Congrés

Aquest dijous es van produir votacions clau que compliquen el futur de Pedro Sánchez

El Govern de coalició ha patit aquest dijous dues noves derrotes al Ple del Congrés, en tots dos casos per no comptar amb el suport de Junts i PNB, que s'han alineat amb el PP de Feijóo i han deixat caure la majoria que va fer possible la investidura. Aquests dos fracassos se sumen a les dotze votacions perdudes que ha tingut el PSOE aquests sis mesos transcorreguts des de la investidura de Pedro Sánchez.

En concret, el PSOE i Sumar han vist com es rebutjava una iniciativa de Sumar per proporcionar més informació econòmica als sindicats a l'hora de negociar convenis col·lectius. Els seus vots, units als d'ERC, Bildu i Podem, no han pogut doblegar el 'no' de PP i Vox, ja que el PNB i Junts han preferit abstenir-se.

I, tot seguit, ha arribat la segona derrota al primer punt d'una moció del PP sobre polítiques de joventut, instant en concret el Govern a aplicar exempcions fiscals als menors de 34 anys els primers anys de la seva vida laboral, que s'ha aprovat amb el suport de Junts i l'abstenció del PNB, i malgrat que el PSOE i els seus aliats d'esquerres s'hi han oposat.

Un decret llei, una reprovació i el fre a l'amnistia

El Govern de coalició va collir la seva primera derrota parlamentària el 10 de gener del 2024, quan Podem va tombar el decret llei redactat pel ministeri de Yolanda Díaz que incloïa una reforma del subsidi per desocupació.

I tres setmanes després va arribar la segona. En aquesta ocasió va ser Junts la que va rebutjar la proposició de Llei d'Amnistia en la votació de conjunt a què es va sotmetre per tenir caràcter orgànic. Els de Míriam Nogueras van votar en contra impedint que arribessin als 176 vots necessaris i el text va tornar a la Comissió de Justícia.

El 29 de febrer el Ple va aprovar la reprovació del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per la mort de dos guàrdies civils al port de Barbate (Cadis) en ser atropellats per una narcolanca. La censura política, promoguda pel PP i recolzada per Vox, va tirar endavant en abstenir-se Podem i Junts, dos socis habituals del Govern de coalició.

I el 14 de març l'oposició va guanyar la primera votació de l'anomenat 'cas Koldo' tirant endavant una moció del PP exigint al Govern la depuració de responsabilitats i reclamant més auditories i més documentació sobre contractes en pandèmia. La iniciativa va tirar endavant perquè ERC i Junts van optar per l'abstenció i van abandonar el front del 'no' que liderava PSOE i Sumar.

Al primer Ple del mes d'abril el Govern va patir una nova derrota i va veure com s'aprovava, malgrat el vot en contra, una iniciativa del PP exigint la deflactació de l'IRPF per compensar la pujada de la inflació, un text que va tirar endavant gràcies a l'abstenció de Junts, PNB i BNG.

I el 23 d'abril, el PSOE i Sumar no van poder impedir que el Congrés prengués en consideració una proposició de llei del PP per relaxar la protecció al llop ibèric, i és que els populars van sumar Vox, Junts i PNB, mentre que Bildu va optar per l'abstenció.

Un mes després, a la sessió plenària que va durar del 21 al 23 de maig, el PSOE va sumar sis noves derrotes i va retirar el debat de totalitat de la reforma de la Llei de Sòl precisament perquè no tenia prou suports per tirar-la endavant. Tant ERC, com Junts i Podem havia registrat esmenes de totalitat, que comptarien amb el suport de Sumar i Bildu. Davant la falta de suport del PP i per evitar una nova derrota, el Ministeri d'Habitatge va retirar el projecte de llei.

El 21 de maig, els socialistes ja van veure com es rebutjava la seva proposició de llei contra el proxenetisme, que només va rebre suports al Grup Mixt --del BNG, Coalició Canària, Unió del Poble Navarro i l'exministre José Luis Ábalos--. La resta dels seus socis, inclòs Sumar, van votar-hi en contra, igual que el PP, mentre que Vox va optar per l'abstenció. Aquesta era la primera vegada a la legislatura que queia una llei impulsada pel Grup Socialista.

I en les votacions del dia 23 de maig, el PSOE va sumar cinc derrotes més: dos en dos punts d'una proposició no de llei del PP sobre l'accés a aliments bàsics i les altres tres en una moció, també dels populars, sobre política exterior.

Cinc derrotes en un dia

En concret, el Congrés, amb el vot en contra tant del PSOE com de Sumar, va instar el Govern a prendre mesures per reduir l'IVA dels aliments bàsics a totes les baules de la cadena alimentària, així com a mantenir la reducció d'IVA de productes bàsics i ampliar-lo, si més no, a carn, peix i conserves.

També va votar per punts la moció del PP sobre política exterior i, en aquest cas, els socialistes van perdre fins a tres votacions. Una d'elles la que exigia al Govern revocar el gir sobre el Sàhara, que va comptar amb el suport de Sumar; una altra, en què els dos socis de govern sí que van votar junts, va emplaçar l'Executiu a fer públic el calendari pactat amb el Marroc per a la reobertura de la duana comercial a Melilla i l'obertura de la de Ceuta, i una tercera, en què el Govern va votar unit, però també va tirar endavant: una condemna de la violació de drets humans a "dictatures" d'Amèrica Llatina.