Pere Aragonès i Carles Puigdemont en un fotomuntatge amb un fons platejat

Aragonès deixa fora Puigdemont de la carrera electoral a Catalunya

El moviment del president deixa Junts sense la seva principal carta per tornar al Palau de la Generalitat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha convocat eleccions per al proper 12 de maig, i una de les principals víctimes de la seva decisió ha estat Carles Puigdemont. El líder de Junts estava esperant l'amnistia per tornar a Catalunya i, previsiblement, presentar-se a les eleccions que s'havien de celebrar a principis del 2025. Però això ja no serà possible: Catalunya votarà en dos mesos i Puigdemont ja no té temps de presentar-se com a candidat.

El moviment d'Aragonès deixa Junts sense la seva principal carta per tornar al Palau de la Generalitat. La formació haurà de recórrer al líder Jordi Turull per encapçalar la llista al Parlament. L'altra líder del partit, Laura Borràs, ha estat condemnada per trossejar contractes, i per això no sembla la millor figura per aconseguir un bon resultat.

Junts es queda sense l''efecte Puigdemont' al mateix temps que una altra formació de dretes independentista entra al tauler polític. El partit d'ultradreta Aliança Catalana, liderat per l'alcaldessa de Ripoll Sílvia Orriols, ha anunciat diverses vegades que es vol presentar a les eleccions del Parlament, i ara tindrà la seva millor oportunitat intentant treure vots als de Puigdemont.

Els motius d'Aragonès per convocar eleccions

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dimecres la convocatòria d'eleccions anticipades a Catalunya per al 12 de maig, després que el Parlament hagi rebutjat el projecte de llei de Pressupostos de la Generalitat 2024.

"Avui les línies vermelles i el bloqueig entre els uns i els altres han comportat que el pressupost amb més recursos de la història de la Generalitat de Catalunya hagi estat rebutjat", ha dit en una declaració institucional des del Palau de la Generalitat després d'una reunió del Consell Executiu extraordinària.

Per Aragonès, el 'no' dels grups als Pressupostos és una "irresponsabilitat", i ha afirmat que aquests vetos creuats no han estat contra el Govern, sinó contra els ciutadans de Catalunya, contra els seus interessos i contra els serveis públics.

Ha assegurat que l'avançament electoral permetrà que Catalunya es pugui dotar d'un Govern "amb molta més força" per continuar avançant i accelerar les transformacions sense dependre dels immobilistes.

També ha dit que el Govern ha retirat el projecte de llei de mesures fiscals i financeres (llei d'acompanyament dels pressupostos) després del rebuig dels comptes.