El president de la Generalitat de Catalunya i candidat d´ERC a la reelecció, Pere Aragonès

Aragonès desvincula el 9J de la configuració de la Mesa del Parlament

El president de la Generalitat en funcions reivindica que “és important que hi hagi una alta participació”

El president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, ha demanat "demostrar una gran participació" a les eleccions europees d'aquest diumenge i ha desvinculat els resultats del 9J a la composició de la Mesa del Parlament de Catalunya ia la futura investidura del proper president català.

"Portem moltes eleccions, són moltes vegades que hem demanat a la ciutadania anar a les urnes, però avui també és important que en aquestes eleccions tan transcendentals hi hagi una altíssima participació", ha reclamat en una atenció als mitjans després de votar a Pineda de Mar (Barcelona).

Després de preguntar-li per si aquest 9J pot influir en el resultat del ple constituent d'aquest dilluns de la nova Cambra catalana en què se n'escollirà la presidència, Aragonès ha afirmat que el Parlament "és sobirà" independentment de les composicions d'altres càmeres com el Parlament Europeu.

"Demà hi haurà la constitució del Parlament, es farà amb absoluta normalitat, com no pot ser d'una altra manera, ia partir de les majories i dels acords entre grups es conformarà la Mesa", ha afegit.

Ha remarcat que Europa és el marc de drets i de llibertats pel qual Catalunya sempre ha apostat i ha considerat que aquest 9J és “l'oportunitat de demostrar-ho a tots els ciutadans del país”.

La trajectòria d'ERC a les eleccions europees

ERC ha tingut una presència significativa a les eleccions al Parlament Europeu, reflectint la seva creixent influència en la política catalana i espanyola. A les eleccions del 2014, ERC va obtenir un resultat notable en aconseguir el 4% dels vots a nivell nacional, cosa que els va permetre obtenir dos escons al Parlament Europeu. Aquest èxit va ser un reflex de l'augment del suport al'independentisme català i l'enfortiment d'ERC com un actor clau en la promoció de l'autodeterminació de Catalunya.

Per a les eleccions europees del 2019, ERC va aconseguir millorar el seu exercici, obtenint el 5,61% dels vots a nivell nacional. Aquest resultat els va permetre augmentar la seva representació al Parlament Europeu a tres escons.

La campanya d´ERC en aquestes eleccions va estar marcada per la defensa del dret al´autodeterminació de Catalunya i la lluita per l´alliberament dels líders independentistes empresonats, temes que van ressonar fortament entre els seus votants. A més, la figura d'Oriol Junqueras, líder del partit i candidat a les eleccions, va jugar un paper central, malgrat el seu empresonament.

L'èxit d'ERC a les eleccions europees del 2019 va consolidar la seva posició com el principal partit independentista català a l'àmbit europeu. La capacitat del partit per augmentar la seva representació i obtenir un percentatge més alt de vots va destacar la seva rellevància en la política catalana i la seva influència en el debat sobre el futur de Catalunya dins de la Unió Europea.