El portaveu al Congrés, Gabriel Rufián

Asseguren que membres d'ERC mediten substituir Gabriel Rufián com a portaveu

El polític exerceix aquest càrrec al Congrés dels Diputats, però pesaria el mal resultat del 12M

El mal resultat electoral recent del 12-M ha desencadenat una sèrie de canvis significatius a la cúpula d'ERC. Oriol Junqueras, president del partit, ha anunciat que abandonarà el seu càrrec, encara que planeja postular-se novament al congrés del novembre. Així mateix, Marta Rovira, secretària general, i Pere Aragonès, coordinador nacional i president en funcions de la Generalitat, han comunicat la seva intenció de deixar els seus llocs properament.

Dins del partit, Gabriel Rufián, portaveu d'ERC al Congrés, ha estat una de les figures més qüestionades. Sempre segons informacions del diari El Mundo, sectors interns han demanat relleus urgents a causa de la significativa pèrdua de suports a les recents eleccions. A les eleccions generals del 23-J, ERC va perdre 410.000 vots i sis diputats, i va quedar empatat a set escons amb Junts per Catalunya. A més, a les eleccions autonòmiques recents, el partit va perdre 180.000 vots i 13 escons en comparació amb els comicis del 2021.

Als debats interns del partit, el lideratge de Rufián a Madrid ha estat criticat. Algunes veus dins d'ERC proposen canvis, argumentant que el seu enfocament en temes socials ha eclipsat l'agenda sobiranista del partit, en competència constant amb Junts. Entre els possibles candidats per reemplaçar Rufián hi ha Teresa Jordà, exdiputada i exconsellera de la Generalitat; Jordi Salvador, amb vuit anys d'experiència al Congrés; i Montserrat Bassa, germana de Dolors Bassa i també diputada amb experiència parlamentària.

Gabriel Rufián milita a Esquerra des del 2018, tot i que ja comptava amb dos anys d'experiència al Congrés com a independent. Procedent de l'associació Súmate, que agrupa independentistes amb orígens en altres regions d'Espanya, va ser cap de llista d'ERC a totes les eleccions generals des del 2015, excepte l'abril del 2019. Recentment, va ser candidat a les eleccions municipals del 2023 a Santa Coloma de Gramenet, on va aconseguir un augment de vots però només un regidor més.