Una persona exerceix el seu dret a vot a la Universitat de Barcelona

Augmenta la participació a les eleccions catalanes respecte a les últimes

La participació se situa en un 26,8% a les 13 hores: quatre punts per sobre a aquesta mateixa hora el 2021

Les eleccions catalanes del 2024, encunyades com a 12M, ja tenen una vigència de quatre hores. Després d'obrir pràcticament tots els col·legis electorals amb puntualitat, a les 9.15, i amb normalitat, les dades de participació superen considerablement les de les darreres eleccions.

La participació en aquest 12M s'ha situat en un 26,8% amb dades fins a les 13.00, uns 4,1 punts percentuals més que als comicis del 2021, segons dades de la Generalitat recollides per Europa Press.

La província amb més participació és fins ara Girona, amb un 27,3% (+3 punts), seguida per Barcelona, amb 27,00% (+4,5), Tarragona, amb 26,6% (+3,9) ), i Lleida, amb 25,3% (+1,15). El 2021, la participació general a Catalunya va ser del 22,77% a aquesta ara, amb un total de 1.222.503 electors que havien exercit el vot.

Així han votat els candidats a la presidència de la Generalitat

Entre tota la gent que ja ha votat a aquesta hora, ho han fet els candidats de cada partit amb representació parlamentària. A Roca del Vallès (Barcelona), el candidat del PSC a les eleccions catalanes, Salvador Illa, ha agraït el to "educat, respectuós" que ha tingut la campanya electoral, i ha animat la ciutadania a votar perquè expressi com vol que es governi Catalunya en els propers quatre anys.

Per part seva, el president de la Generalitat i candidat d'ERC a la reelecció, Pere Aragonès, ha votat a Pineda de Mar (Barcelona). Allà, ha demanat fer tot el possible per restaurar la normalitat als serveis de Rodalies, que van patir avaries generalitzades per un robatori de cable aquest diumenge al matí, per "alterar el mínim" la mobilitat i garantir a tots el dret de vot.

Aragonès no ha estat l'únic a referir-se a allò que ha passat amb Rodalies. Després de votar a Reus (Tarragona), la candidata de la CUP, Laia Estrada, ha criticat que Rodalies no hagi noliejat autobusos davant les incidències generalitzades per un robatori de coure en una estació: "El missatge de Renfe és buscar-vos la vida".

La candidata dels Comuns Sumar, Jéssica Albiach, ha demanat aquest diumenge "més i millors trens i no ampliacions d'aeroports", després de votar a Barcelona. També a la capital, el candidat de Cs, Carlos Carrizosa, ha cridat a "superar el 'procés'", i ha animat la participació de tots els catalans, que ha valorat com a necessària.

Per la seva banda, el candidat del PP, Alejandro Fernández, ha desitjat des de Tarragona una "altíssima participació" a la jornada electoral, i ha demanat als catalans que votin pensant en un canvi a Catalunya.

El candidat de Vox, Ignacio Garriga, ha assegurat a Barcelona que seria un "fracàs" una eventual continuïtat dels independentistes al capdavant de la Generalitat, i ha demanat als catalans no perdre l'oportunitat en aquesta jornada electoral per canviar el rumb de la política catalana.

Finalment, l'únic candidat que no ha pogut acudir a les urnes, l'expresident de la Generalitat i candidat de Junts, Carles Puigdemont, ha defensat precisament el dret a vot, que ell no pot exercir des del 2017, i ha confiat que siguin les darreres eleccions que ell i altres dirigents independentistes passen a l'estranger. Ha fet declaracions als periodistes des del castell de la Roca d'Albera, a Laroque-des-Albères (França).