Isabel Díaz Ayuso, en arxiu

Ayuso defensa que Espanya ''té l'oportunitat de ser una veu més escoltada''

La presidenta de la Comunitat de Madrid i presidenta del PP de Madrid es pronuncia després de votar el 9J

La presidenta de la Comunitat de Madrid i presidenta del PP de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha animat els espanyols i els madrilenys a votar aquest diumenge i ha assegurat que Espanya "té avui l'oportunitat de ser una veu més escoltada a Europa".

Així ho ha indicat als mitjans de comunicació després de dipositar el seu vot cap a les 12 hores al Col·legi La Inmaculada Marillac, on ha recordat que aquests comicis no es tornaran a celebrar fins d'aquí a cinc anys”.

"Són eleccions que se celebren cada molt de temps i el que es tracta a Europa interfereix en la nostra vida diària, a través de normativa i diferents lleis. Aquests comicis són molt importants i han de comptar amb el suport dels ciutadans a les urnes", ha recalcat la dirigent madrilenya.

Ayuso ha assenyalat que després de votar "els ciutadans poden gaudir d´un dia esplèndid amb les seves famílies o amics". "Avui és un dos per un. Un pot anar a votar i després anar a gaudir de la Fira del Llibre o de l'oferta cultural de la regió", ha recalcat.

L'historial del PP a les europees

El PP ha tingut una trajectòria significativa a les eleccions al Parlament Europeu des que van començar a participar-hi. Des de la primera vegada que Espanya va participar a les eleccions europees el 1987, el PP ha estat un actor important en el panorama polític europeu. A les eleccions de 1989, el PP va obtenir una notable representació, establint-se com un dels principals partits espanyols al Parlament Europeu.

Durant la dècada dels 90, el partit va consolidar la seva presència, aconseguint el seu punt àlgid a les eleccions de 1999, on va obtenir 28 escons, convertint-se en el grup més gran de la delegació espanyola.

Al llarg dels anys 2000, el PP va continuar sent una força dominant a les eleccions europees. A les eleccions de 2004, el partit va guanyar 24 escons, malgrat un ambient polític intern desafiant a causa dels recents atemptats de l'11 de març i la subsegüent derrota a les eleccions generals.

Tot i això, va mantenir la seva rellevància i el 2009, sota el lideratge de Mariano Rajoy, el PP va recuperar força, obtenint 23 escons, cosa que va reafirmar la seva posició com el principal partit de centredreta d'Espanya a Europa.

Les eleccions europees del 2014 i 2019 van reflectir tant els desafiaments com la resiliència del PP. El 2014, en un context de creixent descontentament social i el sorgiment de nous partits com Podem i Ciutadans, el PP va patir una pèrdua significativa, obtenint 16 escons. Tot i això, el 2019, encara que va enfrontar una competència encara més fragmentada i la contínua emergència de Vox, el PP va aconseguir estabilitzar-se, recuperant part del terreny perdut amb 13 escons.