Jorge Buxadé atenent els mitjans

Buxadé (Vox) dispara contra el PP per l'amnistia: ''Són uns mentiders''

El Congrés dels Diputats aprovarà definitivament la norma aquest dijous 30 de maig

El líder de Vox a Brussel·les, Jorge Buxadé, ha carregat contra el PP per només "ficar la punteta" amb el conflicte institucional per la Llei d'Amnistia als implicats en el Procés al Senat, alhora que els ha acusat de "mentir sabent" quan qualifiquen la formació de Santiago Abascal d'"antieuropeista".

Els d'Alberto Núñez Feijóo van fer valer la majoria absoluta al Senat per aprovar un conflicte de competències inèdit entre la Cambra Alta i el Congrés, mitjançant el qual requerien formalment la institució presidida per Francina Armengol retirar la Proposició de Llei de l'Amnistia perquè consideraven que era una reforma encoberta de la Constitució. Tot i això, va decidir deixar-ho sense efecte i va descartar elevar-ho al Tribunal Constitucional (TC). El Congrés aprovarà definitivament la norma aquest dijous 30 de maig.

En un esmorzar informatiu, el cap de llista de Vox per al Parlament Europeu ha recriminat al PP haver iniciat el conflicte de competències i haver-lo retirat després. "Va ficar la punteta", ha assenyalat Buxadé, abans de posar èmfasi que el PP hauria d'haver aturat la llei a la Cambra Alta, una petició que Vox li va fer reiteradament.

Així, Buxadé ha aprofundit en les seves crítiques contra els populars, carregant contra l'estratègia de campanya triada pel PP: centrar els seus discursos en l'amnistia i convertir els comicis en un plebiscit sobre la continuïtat de Pedro Sánchez al capdavant de l'Executiu. "L'argument és que Europa pararà l'amnistia", ha indicat, però ha posat el focus en què el bloc, al seu parer, no ho farà.

En el marc de la campanya per a les eleccions al Parlament Europeu, el PP i Vox s'han començat a creuar atacs. Els populars van qüestionar dilluns l'"antieuropeisme" dels d'Abascal i la fundació FAES, dirigida per José María Aznar, va assegurar que Vox fa pinça amb el PSOE. Del seu costat, Vox esgrimeix que el PP i el PSOE són indistingibles a Brussel·les i insisteix a qualificar 'Gènova' de "dreta covard i estafadora".

Buxadé, acompanyat pel vicepresident de Vox, Ignacio Garriga, i càrrecs parlamentaris del seu partit, ha acusat FAES i Aznar de "mentir sabent" quan asseguren que Vox en "antieuropeista" i ha negat la més gran. En declaracions als mitjans de comunicació amb posterioritat, ha abundat en les paraules i ha ironitzat que "sembla que FAES redescobreix el conservadorisme, però 20 anys més tard". "Estan fora del negoci conservador, ja no és una referència política", ha afegit.

Crítica per la possibilitat d'absorció

En aquesta línia, ha qualificat de "broma" la pretensió del PP d'"absorbir-los sense ridiculitzar-los", com publica 'El Mundo', encara que ha advertit que porten tot el cicle electoral del 2024 --gallegues, basques i catalanes-- intentant-ho . "Ens han posat una diana perquè han obert la veda, però que sàpiguen que ni les dianes d'ETA ni les del separatisme ens han aturat", ha avisat.

Alhora, ha aclarit que la salut de les coalicions amb el PP a cinc comunitats autònomes és bona i que les aliances no corren perill. "Les coses segueixen anant raonablement bé", ha matisat.

Fonts de la direcció de Vox asseguren que els atacs del PP contra ells aniran a més a mesura que avanci la campanya electoral i atribueixen aquesta estratègia a la "por" perquè, segons la seva opinió, les enquestes no els van bé.

Durant l'esmorzar, Buxadé ha volgut recalcar les línies mestres de la campanya de Vox per a les eleccions europees: derogar el Pacte Verd europeu, expulsar l'Agenda 2030 del discurs, acabar amb les ajudes immigrants il·legals i el blindatge de les fronteres, entre d'altres . Vox encara la campanya per a les eleccions europees amb unes perspectives favorables, ja que les enquestes pronostiquen que incrementarà la seva representació al Parlament Europeu.