Zelenski i Felip VI, en una reunió anterior

Zelenski cancel·la la visita a Espanya i Portugal, programada per a aquest 17 de maig

Alguns mitjans de Portugal asseguren que el president d'Ucraïna no visitarà la península per l'estat de la guerra

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha decidit cancel·lar la visita a Madrid programada per al proper divendres 17 de maig. Aquesta decisió es produeix després que dimarts s'anunciés oficialment la seva trobada amb Felip VI, seguit d'un dinar al Palau Reial.

Tot i que el Palau de la Zarzuela no ha proporcionat detalls sobre els motius darrere aquesta suspensió, la visita tenia com a objectiu ser la primera trobada bilateral de Zelenski amb Espanya.

Durant la seva estada, estava previst que es reunís amb el president del Govern, Pedro Sánchez, per dur a terme la signatura del nou acord bilateral de seguretat. Cal destacar que aquest procés ja ha estat completat per altres països com el Regne Unit, Alemanya, França i Itàlia.

Segons mitjans portuguesos, el motiu per posposar aquestes visites seria la "difícil situació" en diversos fronts de la guerra, cosa que no aconsellaria fer un viatge a l'estranger en aquests moments.

En concret, CNN Portugal ha avançat que Zelenski ha posposat de nou la visita a aquests dos països per l'avenç de les tropes russes a Khàrkiv, una ciutat que està considerada com a "estratègica" per als interessos ucraïnesos. De fet, el governador de la regió, Oleg Sinegubov, va informar que almenys 7.531 civils, entre ells 568 menors, han estat evacuats els últims dies com a conseqüència de la nova ofensiva.

Zarzuela havia informat, en una actualització de l'agenda de la Família Reial el passat dimarts 14 de maig, que el president d'Ucraïna seria rebut aquest divendres 17 el rei per Felip VI al Palau Reial i, posteriorment, aniria a dinar de honor en què també participaria la Reina Letizia. En aquesta visita també hauria estat rebut pel president del Govern, Pedro Sánchez, per signar el nou acord bilateral de seguretat. Tot i això, des de Moncloa no es va arribar a confirmar aquest extrem.

El ministre d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, ha assenyalat que el president ucraïnès "sempre és benvingut a Espanya", però ha deixat que ell no vol "caminar entrant a desmentir, confirmar, parlar de moviments" per motius de seguretat .

En aquesta mateixa intervenció davant els mitjans, Albares va aprofitar per reiterar el suport d'Espanya a Ucraïna, durant tant de temps com sigui necessari i va informar que dilluns passat 13 de maig va tenir l'ocasió de parlar per telèfon amb el seu homòleg ucraïnès, Dimitro Kuleba.