Tezanos i Pedro Sánchez

El CIS durant el període de reflexió de Sánchez li costa un expedient a Tezanos

El sondeig es va basar en 1.809 entrevistes telefòniques fetes el divendres 26 d'abril

La Junta Electoral Central ha acordat obrir expedient al Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) i al seu president, José Félix Tezanos, per la seva enquesta urgent sobre el període de reflexió de Pedro Sánchez, una feina que al final va incloure estimació de vot estant en ple període electoral per a les catalanes del 12 de maig i les europees del 9 de juny.

Després d'anunciar-se el període de reflexió, el president del CIS, el sociòleg socialista José Félix Tezanos, va decidir posar en marxa l'operatiu de l'organisme públic per fer un sondeig flaix sobre aquesta decisió de Pedro Sánchez.

El CIS, a qui Sumar i altres partits retreuen que a les seves enquestes no pregunti sobre la monarquia, va activar els seus entrevistadors per fer els seus qüestionaris telefònics i tenir resultats en poc temps.

El sondeig es va basar en 1.809 entrevistes telefòniques realitzades el divendres 26 d'abril, una mostra que és menys de la meitat que en un baròmetre mensual.

Finalment, el president del Govern va comparèixer dilluns a les onze del matí i va anunciar la seva decisió de continuar al càrrec, agraint la mobilització del PSOE en el seu suport.

I el CIS, que no va arribar a demanar opinió sobre la Llei d'Amnistia, va presentar públicament els resultats del sondeig sobre el període de reflexió de Sánchez tres hores després que el parèntesi hagi acabat.

En aquest sondeig flaix, el CIS va incloure a més una pregunta sobre intenció de vot i va fer una estimació de vot d'àmbit nacional, tot i que estava obligat a informar l'organisme arbitral atès que hi ha dos processos electorals en marxa: les eleccions catalanes i les europees.

La nova estimació de vot va capgirar els resultats del baròmetre del CIS fet unes setmanes abans i el PSOE va aparèixer disparat gairebé deu punts per sobre del PP.

El president dels populars, Alberto Núñez Feijóo, va anunciar una denúncia contra el CIS per aquest estudi.

Ara la Junta Electoral Central ha atès la queixa del PP i ha decidit obrir expedient sancionador a la institució i al seu president, segons han confirmat fonts de l'organisme arbitral, que aquest dimarts farà pública la resolució.

En canvi, s'ha descartat obrir expedient sancionador al president del Govern, Pedro Sánchez per aquesta roda de premsa que va oferir anunciant la continuïtat a la Moncloa.