CIS Europees

El CIS manté la confiança en la victòria del PSOE a les europees

Vox es reafirma com a tercer partit seguit de Sumar, i 'Alvise' creix i ja supera Podem

La segona enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) per a les eleccions europees del 9 de juny, donada a conèixer aquest dilluns, manté al capdavant el PSOE amb un avantatge d'al voltant de tres punts, dos menys que el sondeig del maig amb què es va obrir la campanya.

En concret, el PSOE apareix amb una estimació de vot que va del 31,6% al 33,2%, mentre que al PP se li atribueix un suport d'entre el 28,3% i el 30,5%.

En tercer lloc, repeteix Vox, amb un suport d'entre el 9,9 i l'11%, i darrere apareix Sumar amb una forquilla del 5,4 al 7,1%. La cinquena plaça és per a l'agrupació "S'ha acabat la festa" del comunicador Luis 'Alvise' Pérez Fernández, que amb un 4,9 a 5,7%, supera la coalició Ara Repúbliques d'ERC, Bildu i BNG i Podem.

L'enquesta es basa en 7.491 entrevistes telefòniques fetes entre el 23 i el 30 de maig, en plena campanya electoral, amb un marge d'error 1,2 punts. És una segona onada del sondeig que va presentar abans de començar la campanya i que es va fer dues setmanes abans, del 8 al 17 de maig.

Segons el CIS, el PSOE ha perdut un o dos punts en aquestes dues setmanes, ja que a la primera enquesta comptava amb un suport d'entre el 32,8 i el 35,2% i ara està entre el 31,6 i el 33, 2%. Fa cinc anys, els socialistes van guanyar les eleccions europees amb un 32,86%.

Per contra, el PP puja deu punts des del 20,15% de les europees del 2019 i també ha crescut mig punt en relació amb la primera enquesta, ja que ha passat d'una forquilla de 27,9 a 30,2% a una altra del 28,3% al 30,5%. És a dir, l'avantatge del PSOE s'ha retallat des dels cinc punts de mitjans de maig fins als tres punts de l'actualitat.

Pugen PP i Vox i baixa el PSOE

Aquesta segona enquesta preelectoral no aporta assignació d'escons, però tot apunta que els dos grans partits podrien estar a prop de l'empat. Si fa quinze dies el PSOE treia entre tres i quatre diputats el PP amb els seus cinc punts d'avantatge (21-24 davant de 18-20 dels populars), ara amb només tres, havent-hi més suport al PP i menys al PSOE , el repartiment d'escons estaria més ajustat.

També creix Vox, que es consolida a la tercera plaça. Si fa quinze dies estava entre el 8,6 i el 10,1%, en aquesta nova enquesta ha pujat a una forquilla del 9,9 a l'11%, de manera que hauria d'estar per sobre dels cinc o sis escons que se li atribuïen a mitjans de maig. Fa cinc anys Vox es va estrenar a Estrasburg amb un 6,21%.

En quarta posició apareix Sumar, amb una estimació de vot entre el 5,4 i el 7,1%, semblant a la de dues setmanes abans, quan el CIS els assignava quatre diputats.

I la sorpresa la dóna l'agrupació d'electors "S'ha acabat la festa" que lidera el comunicador Luis 'Alvise' Pérez Fernandez, un dels promotors de les manifestacions contra el PSOE a Ferraz, que ara puja fins al cinc per cent (4, 9-5,7%), el doble del que li donava el CIS fa 15 dies, quan li atorgava un o dos escons.

Aquesta nova llista supera la coalició Ara Repúbliques d'ERC, Bildu i BNG (3,7-4,1%) i també la llista de Podem que encapçala l'exministra Irene Montero, a la qual se li atribueix un suport entre el 3 ,6 i el 3,9%.

La resta de formacions no arriben ni al 2%: Junts es queda en un 1,5 o 1,6%; la coalició CEUS del PNB i CC està entre l'1,0 i l'1,3% i es podria quedar fora del Parlament Europeu, i Ciutadans, que va ser el tercer partit d'Espanya a les anteriors europees, es desploma fins a una forquilla del 0, 7 a l'1,2%, la meitat del que se'l calculava fa quinze dies.

El CIS no esmenta ni Esquerra Espanyola ni la coalició Existeix dels partits locals de l'Espanya Buidada, i només recull un epígraf 'Altres partits' al qual assigna entre el 2,8 i el 3,3%.

Entre un 20 i 30% d'indecisos

Això sí, a l'enquesta es veu que un terç dels enquestats encara dubta a qui votar, el 31% davant el 66,7% que ja ho té clar. I davant la pregunta directa de qui votarien si demà mateix fossin les eleccions, un 19,2% assegura que no ho sap i un altre 4,3% prefereix no contestar.

Pel que fa a la valoració de líders, la vicepresidenta tercera i candidata socialista lidera totes les classificacions: és la millor puntuada i l'única que aprova (5,20 punts de nota mitjana) i és la que es veu més ben preparada i que inspira més confiança amb un 28% de les respostes, davant d'una mitjana del 19% i una nota de 4,47 punts de l'exministra Dolors Montserrat, cap de llista del PP.

Els més mal valorats són els caps de llista de Junts, Toni Comín, i d'ERC, Diana Riba, amb 2,35 i 2,66 punts, respectivament. 'Alvise' els supera amb una nota mitjana de 3,11.