La plana major d'Esquerra Republicana

El Col·lectiu Primer d'Octubre d'ERC presentarà candidatura al pròxim congrés

Els militants, crítics amb la direcció del partit, s'han pronunciat a les xarxes socials

Un dels sectors de militants més crítics amb la deriva recent d'Esquerra Republicana (ERC), el Col·lectiu Primer d'Octubre, ha acordat presentar una candidatura "per optar a la renovació" de la direcció del partit al congrés que els republicans han convocat per al proper 30 de novembre de 2024.

Ho han anunciat en un comunicat publicat aquest dimecres 22 de maig al matí al seu perfil de X, en què afirmen que els objectius que s'han marcat per al futur són "recuperar la confiança" de l'electorat, de la mateixa manera que pretenen fixar novament l'objectiu de la independència com el centre de totes les polítiques, en les seves paraules.

De la mateixa manera, també busquen fixar una "posició estratègica comuna amb la resta de forces independentistes" rebutjar qualsevol acord amb què defineixen textualment com a partits del 155 si aquests no reconeixen el dret d'autodeterminació i, finalment, recuperar la cultura assembleària de la formació .

Van demanar la dimissió de la cúpula de la formació

Aquests militants crítics tornen a mostrar la seva postura públicament després que, la setmana passada, en un altre comunicat contundent, sol·licitessin la dimissió en bloc de la cúpula actual, atribuint els resultats electorals del 12 de maig passat, als quals qualifiquen de "fracàs", no tant a les polítiques del govern sinó al que consideren una estratègia equivocada seguida fins ara.

Les crítiques no es limiten a l'esfera interna del partit. El Col·lectiu proposa una profunda introspecció dins d'ERC, advocant per un retorn als principis que van conduir al moviment independentista durant l'apogeu del 2017.

Per a ells, la independència ha de ser lobjectiu central de tota política partidària. A més, insten la unitat estratègica de l'independentisme i una redefinició de la postura política a Madrid, acusant l'actual estratègia de servir per "blanquejar" el Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE).

La crida del Col·lectiu no es limita a l'elit partidària, sinó que s'estén a la base militant. Apel·len a la unió de forces per gestar una alternativa a la direcció actual, desencadenant un debat sobre la reorientació estratègica d'ERC.