L'eurodiputat Antoni Comín

Comín qüestiona l'Estat: ''Per què Palestina sí i Kosovo no?''

Afirma que si bé Junts no vol una repetició electoral a Catalunya, no els té "la més mínima por"

L'eurodiputat i candidat de Junts a les eleccions europees, Toni Comín, ha preguntat al president del Govern, Pedro Sánchez, per què des del Govern es reconeix Palestina com a Estat però no a Kosovo: "Espanya és avui és l'únic Estat de la Unió Europea que no reconeix Kosovo. Per què Palestina sí i Kosovo no?

Ho ha dit en una entrevista d'aquest divendres a Ser Catalunya en preguntar-li per l'anunci de Sánchez d'aquest dimecres, que afirmo que Espanya procedirà al reconeixement de Palestina com a Estat al Consell de Ministres del 28 de maig després d'un acord entre PSOE i Sumar.

També ha reiterat que per a Junts, l'única solució al conflicte entre Israel i Palestina és la dels dos estats, defensada per l'Organització de les Nacions Unides (ONU), si bé ha demanat "condemnar igual i amb la mateixa rotunditat" els actes comesos per tots dos bàndols.

Conflicte de Kosovo

El 2008, Kosovo va declarar unilateralment la seva independència de Sèrbia. Tot i que més de 100 països han reconegut Kosovo com un estat independent, Espanya no ho ha fet per diverses raons, principalment relacionades amb les seves pròpies preocupacions internes i la seva política exterior.

Cal tenir en compte els moviments independentistes de Catalunya i el País Basc, per la qual cosa reconèixer la independència de Kosovo podria establir un precedent que els moviments separatistes dins d'Espanya podrien fer servir per justificar els seus propis reclams d'independència.

Investidura

Respecte a la propera investidura en la presidència de la Generalitat, Comín ha reivindicat el nombre més gran de vots independentistes --Junts, ERC i CUP-- davant els de les forces progressistes de PSC i Comuns.

"Em sembla que el projecte independentista, democràtic, progressista, obert i transversal té més vots que el projecte unionista", ha apuntat el també exconseller, que creu que el PSC s'hauria d'abstenir de cara a una investidura del candidat de Junts, Carles Puigdemont.

Preguntat per un possible acord entre juntaires i socialistes, ho ha descartat i ha indicat que hauria de ser el PSC qui veiés que no té una majoria per investir Salavdor Illa: "El PSC pot ser que constati que no té el suport necessari per a la seva investidura ".

En aquest sentit, sobre una possible repetició electoral si no s'aconsegueix investir cap candidat, ha afirmat que aleshores Catalunya s'haurà de topar amb unes noves eleccions que, si bé Junts no les vol de cap de les maneres, textualment, no els tenen "la més mínima por".