Antoni Comin i Oliveres fotografiat durant una roda de premsa sobre l?avaluació de la sentència del Tribunal de la Unió Europea sobre l?aixecament de la immunitat europarlamentària del líder català Puigdemont

Comín revela la millor estratègia per a ERC i CUP davant una possible repetició electoral

Ha sostingut que la unitat és un instrument, no una finalitat, de cara a aconseguir la independència

El candidat de Junts a les eleccions europees, Toni Comín, ha afirmat que per a ERC i la CUP el millor és enfrontar-se a una possible repetició electoral a Catalunya en una "llista conjunta", ja que anar per separat els pot debilitar més, als seus paraules.

Ho ha dit en una entrevista d'aquest dimarts al 'Nació' en preguntar-li per la possibilitat de concórrer en una llista unitària, cosa que assegura que li agradaria molt i que creu que seria el "segon millor escenari" per a l'independentisme després d'una investidura del candidat de Junts, Carles Puigdemont.

En aquest sentit, ha sostingut que la unitat és un instrument, no una finalitat, de cara a aconseguir la independència: “El 'procés' avançarà molt més si hi ha unitat que si no n'hi ha. Per tant, volem la unitat no per si mateixa , sinó per posar-la al servei d'un objectiu: que el 'procés' recuperi velocitat de creuer".

Respecte al possible suport de Junts davant d'una eventual moció de censura al president del Govern, Pedro Sánchez, ha optat per no posicionar-se: "No em correspon a mi contestar això. És molt prematur fins i tot fer-se preguntes com aquesta".

I respecte a l'oficialitat del català a Europa, ha admès que "serà menys ràpida" del que voldrien, si bé ha afirmat que tindran tota la paciència necessària i faran tota la pressió necessària perquè culminar-la com més aviat millor.

"Deconstrucció nacional"

A més, el candidat de Junts va assegurar que un Govern liderat pel candidat socialista, Salvador Illa, suposaria una "deconstrucció nacional" de Catalunya i del seu autogovern.

No va dubtar a acusar Illa de fer la campanya de les eleccions europees en castellà, amb polèmiques com anomenar el Baix Llobregat o Lleida, i ha assegurat que un Govern socialista no dóna "cap" garantia de l'aplicació de la immersió lingüística a Catalunya. "Veig impossible que ningú des de l'independentisme es vulgui coresponsabilitzar d'una gairebé segura desconstrucció nacional, perquè és impossible que el senyor Illa no es vegi arrossegat per la resta de forces unionistes del Parlament", i va sostenir que si Illa fos president és perquè n'hi hauria unes majories unionistes al Parlament.