Idoia Ribas amb el logo de Vox i un símbol de "adéu"

Crisi de Vox a Balears: Idoia Ribas renuncia a la direcció del grup

El grup parlamentari a les illes encadena crisi i viu divisions internes pràcticament des de la seva conformació

La portaveu titular del Grup Parlamentari de Vox a Balears, Idoia Ribas, ha presentat aquest dilluns la seva renúncia al càrrec, després de la crisi interna de finals de gener, quan cinc diputats rebels liderats per la mateixa Ribas van expulsar la líder del partit i el president del Parlament, Patricia de les Heras i Gabriel Le Senne.

Al costat de Ribas, han dimitit el portaveu adjunt al Grup Parlamentari, Sergio Rodríguez, i el diputat Agustín Buades, que fins ara era president del Consell de Direcció del grup.

Tots ells conserven l'acta i continuen com a diputats dins del Grup Parlamentari Vox. Segons fonts del grup parlamentari, la decisió no s'havia consensuat amb la resta dels seus integrants, i de fet els diputats han comunicat aquestes renúncies als seus companys --cosa que inclou la presidenta del partit a les Illes, Patricia de las Heras-- aquest mateix dilluns a primera hora.

Les mateixes fonts expliquen que la decisió ve motivada pel llançament d'una associació dirigida per aquests tres diputats i la intenció de dedicar-s'hi més.

A la presentació divendres passat ja van assenyalar la voluntat de compaginar l'associació amb els seus llocs de diputats.

Per això, aquest dilluns els dos portaveus han presentat sengles escrits a la Cambra poc després de l'obertura del registre.

"Mitjançant el present escrit presento la meva dimissió com a portaveu del grup parlamentari Vox, amb efectes de dia d'avui, cosa que sol·licito sigui comunicat als serveis de la cambra a tots els efectes", diu l'escrit de Ribas.

Mentrestant, Buades ha dimitit de manera interna com a president del Consell de Direcció. No han comunicat canvis immediats en el repartiment de comissions parlamentàries --si bé sí que implicarà un relleu a la Junta de Portaveus--.

Cal esperar que les designacions de nous portaveus es decideixin en una reunió a les oficines parlamentàries del grup, prevista per a les 10.30 hores.

Llançament duna associació

Aquests tres diputats, que van tenir un paper destacat en la crisi interna al partit fa uns mesos amb l'intent d'apartar el president del Parlament, Gabriel Le Senne, van anunciar divendres passat la posada en marxa d'una associació anomenada 'Avanza en libertad' , dirigida per ells mateixos com a presidenta, vicepresident i secretari, respectivament.

Es tracta, segons van explicar, d'una iniciativa particular, totalment desvinculada del partit o el grup parlamentari, i que persegueix una mobilització de la societat civil que, asseguren, troben a faltar en defensa de la llibertat, la democràcia, la unitat i la identitat cultural espanyola.

Els de Vox van assegurar que de vegades necessiten sentir-se "abrigats" per la societat a l'hora de presentar i defensar les seves iniciatives i han posat com a exemple la derogació de la llei de memòria democràtica, que portarà al Parlament entitats i associacions que criticaran l'eliminació , però no a partidaris de la derogació, que n'hi ha, al seu parer, però que no estan articulats en cap mena de moviment.

Passa el mateix, van afegir, amb la qüestió de la lliure elecció de llengua. Tot i que es mostraven molt satisfets amb els darrers resultats electorals que els van situar com a tercera força, van reconèixer que el nombre de vots no s'està traduint en una base social sòlida.