Yolanda Díaz amb el símbol d'ERC

Díaz veu ''complicada'' la negociació amb ERC

Creu que el referèndum que demana ERC no s'ha comentat en campanya i que "no és al debat"

La vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha admès que la negociació per conformar un Govern a Catalunya amb ERC serà "difícil" i "complicada", tot i que ha avisat les formacions d'esquerra de la importància de complir la voluntat dels catalans, que “no volen una repetició electoral ni bloquejos”.

En una entrevista a RNE, la líder de Sumar ha sostingut que "hi ha prou majories" per a un Govern a Catalunya i que malgrat que serà "una negociació difícil i complicada", la política no pot continuar sent "un problema per a la ciutadania" , que pateix "una enorme desafecció" que s'ha vist reflectida a la "participació molt baixa" en els comicis de diumenge.

"Hi ha prou majories per governar, que és una majoria progressista, i és el que hem d'intentar facilitar", ha prosseguit la vicepresidenta segona, afegint que cal ser "demòcrates" i entendre "el que ens ha dit la ciutadania", que coincideix amb el que van votar els espanyols el 23 de juliol passat, un Executiu progressista.

Després de mostrar "respecte" al "debat serè" que ha d'afrontar ERC pels seus mals resultats a les eleccions catalanes, Díaz també ha ressaltat la lectura que les forces separatistes "han de fer" després d'obtenir el resultat "més baix en més de 40 anys" , amb "escasament" una mica més d'un milió de vots.

D'altra banda, ha expressat la seva preocupació perquè el Parlament de Catalunya sigui l'únic amb dues forces d'extrema dreta.

"Això ens ha de fer pensar. Dues forces d'extrema dreta, probablement en direccions molt oposades, però que condicionaran moltes accions a la vida social. Això a mi per descomptat sí que em preocupa", ha explicat.

El referèndum "no és el debat"

Preguntada sobre les propostes que podrien fer canviar d'opinió a ERC i donar suport a un tripartit, després que dilluns el president Pere Aragonès rebutgés negociar amb el PSC per formar un Govern, la líder de Sumar ha descartat un referèndum d'autodeterminació.

"Hem fet una campanya electoral en què aquest debat no ha existit. Dic, perquè cada formació política ha de complir amb els programes i les propostes amb què s'han pensat. I, per descomptat, jo també he fet campanya a Catalunya i vaig observar que no era el debat d'aquestes eleccions del 12 de maig passat", ha conclòs.