Una persona exerceix el seu dret a vot a les eleccions autonòmiques basques

Empat entre PNB i EH Bildu a Euskadi i tot depèn dels pactes

El PSE-EE segura a la tercera posició, Sumar podria entrar, Podem redueix escons i Vox desapareixeria

L'empat en primera posició entre PNB i EHBildu amb entre 26 i 28 parlamentaris cadascun serien les forces més votades en aquestes eleccions el 2024. Imanol Pradales o Pello Otxandiano podrien ser el futur lehendakari sustitint a Íñigo Urkullo. Tot i que el PNB espera revalidar el govern basc.

EHBildu pugen en vots i diputats rascant un empat amb els de Pradales, encara que en aquests moments no s'ha definit cap possibilitat de formar govern amb altres partits. Sembla que de moment, els abertzales no tenen gaire clar poder formar govern, sobretot davant la negativa de PSE-EE.

Precisament els socialistes d'Eneko Andueza esperen revalidar els deu parlamentaris i fins i tot podrien arribar als dotze, sent la tercera força política basca, passant a ser la clau d'un govern amb PNB en cas de voler repetir al govern basc.

El PP guanyaria un escó, passant a set, i la província d'Àlaba és la que més ha donat suport al candidat Javier d'Andrés. Per la seva banda, Elkarrekin Podemos, passaria a un o dos parlamentaris, cosa que els restaria entre cinc i sis diputats, esperen, això sí, poder arribar als tres diputats per formar grup parlamentari.

La sorpresa seria Sumar, que podria entrar amb 2 diputats, no tindria grup propi però seria un excel·lent resultat per als de Yolanda Díaz després de la decepció a Galícia. Finalment, Vox podria desaparèixer del parlament basc perdent l'únic representant al Parlament basc.