EuropaPress_5956173_bombero_estacion_renfe_metro_sagrera_12_mayo_2024_barcelona_catalunya.jpg

ERC i Junts demanen allargar la jornada electoral per la incidència a Rodalies

Les JEP han d'avaluar si el contratemps afecta la capacitat dels ciutadans per votar

ERC i Junts han decidit demanar a les Juntes Electorals Provincials (JEP) que s'allargui la jornada electoral d'aquest diumenge, per la incidència generalitzada a Rodalies després d'un robatori de coure, segons han informat els dos partits.

Junts preveu demanar a les quatre juntes electorals provincials una sol·licitud d'ampliació de la jornada. Pel que fa a Esquerra, preveu demanar-ho a la Junta Provincial de Barcelona ia la de Tarragona.

El que ha passat amb Rodalies

Un robatori de coure ha provocat una sobretensió a les instal·lacions ferroviàries de Montcada Bifurcació que afecta de forma generalitzada les línies del servei de Rodalies de Catalunya aquest diumenge.

Rodalies ha recomanat a través de les seves xarxes socials fer servir altres mitjans de transport, mentre es treballa per reprendre el servei. Alhora, el portaveu de Renfe, Antonio Carmona, ha apuntat a Sants que "avui algú que vulgui fer algun desplaçament, si pot utilitzar un altre mitjà de transport, que l'utilitzi". Després de ser preguntat per una estimació de quan es podrà donar solució al servei, ha assegurat que estan treballant "minut a minut".

La potestat de les JEP

Les JEP tenen un paper vital a les eleccions catalanes i la seva actuació pot ser rellevant en situacions extraordinàries, com la incidència en el servei de Rodalies que afecta la mobilitat dels votants. Les JEP podrien atendre la sol·licitud d'ERC i Junts d'estendre la jornada electoral a causa d'aquesta situació.

En aquest context, les JEP han d'avaluar si la interrupció del servei de trens afecta significativament la capacitat dels ciutadans per exercir el dret al vot. Si es determina que hi ha una afectació considerable i que perllongar la jornada electoral podria garantir un exercici més equitatiu del sufragi, les JEP podrien prendre la decisió d'estendre l'horari de votació.

És important tenir en compte que aquesta decisió estaria fonamentada en el principi d'assegurar la màxima participació ciutadana en el procés electoral, respectant alhora els terminis i els requisits legals establerts per a la celebració de les eleccions. Les JEP tenen la responsabilitat de vetllar per la transparència, equitat i legalitat del procés electoral, adaptant-se de manera adequada a situacions excepcionals que puguin afectar-ne el desenvolupament.