Gabriel Rufián i Pere Aragonès

ERC presenta al Congrés la 'quota catalana' d'Aragonès

La proposta d'ERC es debatrà al proper Ple del Congrés, que serà la setmana del 23 d'abril

ERC ha registrat una moció al Congrés demanant suport per a un finançament específic per a Catalunya similar al concert i contingència basca, un text que portarà a votació la setmana del 23 d'abril, a l'últim Ple abans de les eleccions catalanes, obligant el PSC a pronunciar-se.

El text registrat busca instar el Govern de coalició a "impulsar les modificacions legals oportunes perquè Catalunya tingui un sistema de finançament en què la Generalitat recapti i gestioni tots els impostos que paguen els catalans i catalanes i, posteriorment, efectuï a l'Estat les transferències oportunes pels serveis prestats a Catalunya i en concepte de reequilibri territorial”.

Aquesta va ser precisament la proposta que va llançar fa unes quantes setmanes el president de la Generalitat i candidat d'ERC a la reelecció, Pere Aragonès, un model similar al del Concert amb el País Basc.

"O espoli o independència"

La moció és conseqüència de la interpel·lació que ERC va dirigir aquesta setmana a la vicepresidenta primera del Govern, María Jesús Montero, al Ple del Congrés.

La portaveu adjunta d'ERC, Teresa Jordà, ha afirmat que "l'actual sistema de finançament és una llosa per a Catalunya" en estar "obsolet" i ser "del tot injust".

"Catalunya viu molt per sota de les seves possibilitats per culpa de l'espoli fiscal que pateix i que hipoteca la nostra capacitat productiva", va proclamar, assegurant que només hi ha una disjuntiva possible: "o espoli o independència".

La ministra d'Hisenda va rebutjar l'ús de termes "despectius" com parlar d'"espoli" i ja li va avisar que la reforma del sistema de finançament s'haurà de fer al conjunt del règim general i no amb un concert específic i una quota catalana.

PSOE: Són posicions de màxims

A la interpel·lació, Montero va admetre que el finançament autonòmic no és un "debat pacífic" perquè els representants territorials se situen en posicions "de màxims" i cal buscar l'interès general del conjunt del país, però en tot cas va oferir a ERC "mà estesa" arribar a un acord.

La proposta d'ERC es debatrà al proper Ple del Congrés, que serà la setmana del 23 d'abril, just en vigílies que arrenqui la campanya de les eleccions catalanes del proper 12 de maig.

El PP ja es va avançar portant a votació aquesta setmana al Ple del Congrés un altre text sobre la proposta de Pere Aragonès, si escau per rebutjar-la, però no va tirar endavant i va ser derrotat per la mínima pel PSOE i els seus aliats parlamentaris.